RINTA-PANULAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isännät: Mikko, Aaro ja Eero Panula
  • Tila aloitti toimintansa vuonna 2016.
  • Tilalla kasvatetaan myös sikoja.

Nykyinen Rinta-Panulan perhetila syntyi, kun kaksi sukulaistilaa Panulan ja Rinta-Panulan tilat yhdistettiin tilakaupalla vuonna 2016.

”Käytännössä hoidimme isän kanssa näitä kahta tilaa jo ennen kuin tilakauppa tehtiin."

 

Lapualla toimivaa perhetilaa isännöivät veljekset Mikko, Aaro ja Eero Panula. Mikko aloitti työt broilereiden kanssa jo vuonna 2009, ja veljet tulivat mukaan tilakaupan ja tilojen yhdistymisen myötä. Panulan tila oli veljeksien isän Heikki Panulan tila, ja Rinta-Panulaa isännöi aiemmin Heikin veli Jaska. ”Käytännössä hoidimme isän kanssa näitä kahta tilaa jo ennen kuin tilakauppa tehtiin. Loppuvuodesta 2015 homma kasvoi niin, että tässä alkoi olla töitä meille kaikille veljeksille”, kertoo Mikko. Mikolla, Aarolla ja Eerolla on omat perheet ja he asuvat Lapualla taajama-alueella. Isäntäkolmikko on sikäli harvinainen, etteivät he ole viettäneet lapsuuttaan maatilalla, vaan perhe on aina asunut tilan ulkopuolella taajama-alueella. Rinta-Panulan perhetilalla kasvatetaan broilereiden lisäksi myös sikoja. Työt veljesten kesken on jaettu siten, että jokainen tekee kaikkea. ”Minä vähän enemmän teen peltotöitä, mutta kaikki me osataan tehdä kaikkia töitä. Tämä mahdollistaa sen, että pystymme lomailemaan vuoronperään. Olemme oikein tiivis kolmikko.” Myös isä Heikki osallistuu edelleen joihinkin töihin. ”Hän tykkää käydä sikalassa, mutta peltohommissa isä ei enää ole mukana. Koska olemme tehokas kolmikko, meillä ei ole ulkopuolista työvoimaa, mutta urakoitsijoita kyllä käytämme tietyissä töissä.

image

 

KOKO KERJU TOIMII

Kanojen hoidossa Panulat pyrkivät tasaiseen suoritukseen. ”Tasalaatuisuus on parantunut selvästi uuden rehutehtaan myötä. Myös kasvatukseen tulevat linnut ovat hyviä, eli ei tässä kasvattajan kannata ottaa liikaa krediittiä. Menestyminen on mahdollista, kun koko ketju on kunnossa: saadaan hyvät tiput ja rehut ja vielä tuotteetkin ovat hyviä”, toteaa Mikko.

”Atrialaisena tuottajana on hyvä toimia, sillä logistinen ketju on tehokas. Etäisyydet rehutehtaalle ja teurastamolle ovat lyhyet, eikä lintuja tarvitse ajeluttaa pitkiä matkoja. ” Rinta-Panulan perhetilan kasvattamot on automatisoitu niin pitkälle kuin mahdollista. ”Etävalvontaa tehdään puhelimilla, ja pihallakin on valvontakamerat. Toki teemme tarkistuskierroksia jokaisessa hallissa päivittäin.” Kanoja ruokitaan A-Rehun täysrehun lisäksi oman tilan vehnällä. Pelloilla kasvaa myös ohraa sikojen ruuaksi. Tuotantorakennuksia on lämmitetty kotimaisella energialla jo vuodesta 2006 lähtien. Tilaa kehitetään tavoitteellisesti. Broileri- ja sikapuoli ovat Mikon mukaan toimiva yhdistelmä, ja Panulat keskittyvät niiden molempien kehittämiseen. ”On ollut aikoja, jolloin sianlihantuotanto on ollut kannattavampaa kuin broileripuoli. Nämä tukevat toisiaan ja pienentävät siten riskejä.” Vapaa-ajalla Panulan veljeskolmikko harrastaa puhallinmusiikkia, kukin omilla soittimillaan.

image