RENGON TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Pirjo ja Reino Puskala
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1996.
  • Aiemmin tilalla toimi munintakanala.

Tila on ollut Puskalan suvulla vuodesta 1962, jolloin nykyisen isännän Reino Puskalan vanhemmat ostivat paikan. Vuonna 1971 tila siirtyi Reinon vastuulle.

”Vehnää lisätään tarpeen mukaan. Kun saadaan hyvää vehnää, siitä kana saa riittävästi valkuaista ja energiaa.”

 

Aluksi Puskaloilla oli munintakanala sekä lehmiä ja sikoja, kunnes tuotantosuunta vaihtui broilerinkasvatukseen. Reino hoitaa tilaa sekä lintuja yhdessä vaimonsa Pirjon kanssa. Myös sadan metrin päässä asuvat Kirsi ja Heikki Kallioniemi ovat menossa mukana. Kirsi on Reinon ja Pirjon tytär. Kanojen kasvattaminen vaatii jatkuvaa päivystämistä, josta osa hoituu etävalvontana. Reinon mukaan lintujen painon seuraaminen on tärkeää ja jokapäiväistä. Jos kanalla on kaikki hyvin, se myös kasvaa.

image

 

Vehnävuodet eivät aina ole samanlaisia, vaan hehtolitrapainot voivat vaihdella kesästä ja säistä riippuen paljonkin. Vehnä viljellään omilla pelloilla, ja yleensä se riittää broilereiden tarpeisiin. Lisäksi lintuja ruokitaan A-Rehun täysrehulla.

Kananlanta kierrätetään pelloille lannoitteeksi. Reino ja Pirjo ovat tehneet tilallaan monia uudistuksia, esimerkiksi ruokinta- ja juomalaitteet sekä ilmastointi on uusittu. Työnteko on aina ollut Reinon mieleen. ”Tässä tilalla kun kulkee päivät pitkät, saa hyvää hyötyliikuntaa. Lastauspäivät ja sen jälkeen tehtävät putsaukset ja pesut tietävät vähän enemmän jumppaamista, mutta sekin on aivan mukavaa." Reinon mukaan maatilan hoito on samalla sekä elämäntapa että harrastus. Tahtia ei haittaa yli 70 vuoden ikäkään. Kiitos kolmen tyttären ja näiden perheiden, Reino ja Pirjo voivat välillä ottaa rennomminkin ja lähteä Kivijärven mökille huilaamaan.

image