RAJALAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Lasse ja Teija Rajala perheineen 
  • Tila sijaitsee Lapuan Hellanmaan kylässä
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1990

Rajalan tilalla Lapualla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990 lähtien. Paikka on Lassen kotitila, jossa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2008.

 

”Kaikki perustuu hyvään ruokintaan” 

 

Lasse on koulutukseltaan agrologi, ja tilanpidon ohessa hän toimi pitkään muun muassa ProAgrian neuvojana ja EU-tarkastajana ELY-keskuksen palveluksessa. Nykyään hän keskittyy kokonaan isännyyteen ja tilan kehittämiseen. Tila työllistää isännän lisäksi yhden kokopäiväisen työntekijän. Myös Lassen isä, eli Rajalan tilan vanhaisäntä auttaa tarpeen mukaan. Emäntä Teija on sairaanhoitaja ja käy töissä tilan ulkopuolella. Yhteistyötä muiden tilojen kanssa tehdään monin eri tavoin. ”Teen urakointia, kuten puinteja muille, ja toisaalta taas ruiskutus on ulkoistettu naapuritilalle. Kuivaajakin on meillä yhteinen”, kertoo Lasse, joka tuoreimman kasvattamolaajennuksen yhteydessä hankki tilalle aurinkokennot sekä kaksi lämmöntalteenottokonttia. ”Investointi toi heti selvää säästöä: Kesällä sähkölaskut ovat todella pieniä, ja systeemi on toiminut kaikin puolin todella hyvin. Hakelämmitys yhdistettynä lämmön talteenottoon takaa, että lämpöä riittää kasvattamoissa niin, että pehkut pysyvät kuivina ja olosuhteet hyvinä.” 

image

 

Rajalan perhetilan kanat ruokitaan A-Rehun täysrehulla sekä omilla pelloilla viljellyllä laadukkaalla vehnällä. ”Kaikki perustuu hyvään ruokintaan ja koko muu homma rakentuu sen ympärille”, kertoo isäntä, joka käy lintuhalleissa useita kertoja päivässä, vaikka valvontakamerat hallien sisä- ja ulkopuolella mahdollistavat tehokkaan etävalvonnan. ”Etäkäyttö on korvaamaton apu, kun on reissussa, vaikkapa Seinäjoella käymässä. Toki myös vanhaisäntä mielellään päivystää ja käy katsomassa, jos tulee jotakin ongelmaa.” Maatalouden harjoittamisessa Rajalan isäntää kiehtoo yrittämisen vapaus. ”Myös kasvun seuraaminen, sen aikaansaaminen ja siihen vaikuttaminen on itsessään palkitsevaa. On myös hienoa olla mukana broilerituotannon ketjussa ja jatkuvassa kehitystyössä, joka vaatii panostuksia kaikilta osapuolilta.” Yhteistyö Atrian kanssa on Lassen mukaan toiminut aina hienosti. ”Atrian eläinlääkäriltä tai tuotannonneuvojalta saa aina apua, jos esimerkiksi lintuerän kanssa on jotain haastetta. Myös tiedottaminen toimii hyvin”, kertoo isäntä, jolla on ollut paljon luottamustehtäviä. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa puheenjohtajana Lapuan Osuuspankin hallintoneuvostossa sekä varapuheenjohtajana sairaanhoitopiirin hallituksessa. Kesäisin, jos aikaa jää, Lasse ja Teija harrastavat golfia.  

image