PUNKARIN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Antti ja Mervi Punkari.
  • Perheeseen kuuluu kolme poikaa.
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 2003.

Punkarin tilalla Ylistaron Torkkolan kylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 2003 lähtien. Työn aloittivat Antti ja Mervi Punkari, joilla oli aiemmin, vuodesta 1999 lähtien emobroilereita. Sitä ennen tilalla oli ollut lihanautoja.

 

”Aamulla mennään aina yhdessä kanalaan”

 

Antti ja Mervi ottivat vastuun Antin kotitilasta vuonna 1986. He edustavat tilan kolmatta sukupolvea. Perheeseen kuuluu kolme poikaa, joista kaksi asuu ja opiskelee muualla. Yksi pojista, Mika, on mukana tilan töissä ja muutkin aina kun käyvät kotona. Näyttääkin vahvasti siltä, että Punkarin tilan seuraava isäntä on tiedossa.

image

 

Tilan pelloilla kasvaa vehnää, joka syötetään linnuille kokojyvänä. Lisäksi Punkarit viljelevät ohraa. Kananlanta kierrätetään pelloille lannoitteeksi. Kasvattamo lämmitetään kotimaisella polttoaineella. Antti ja Mervi jakavat tilan työt siten, että molemmat osallistuvat kanojen hoitoon. Työnjako on toiminut aina hyvin. ”Meillä on kummallakin oma osasto, jota hoidetaan. Aamulla mennään aina yhdessä kanalaan. Siellä tiet eroavat ja kumpikin lähtee kiertämään omaa osastoaan. Toki jos toinen ei kerkiä, voidaan hoitaa toisenkin osastoa”, kertoo Antti, jonka mukaan kanojen hoito on tarkkaa työtä. Lastauspäivinä apuun tulee urakoitsija, muuten kaikki työt hoituvat kolmeen pekkaan. Kun kanat ovat lähteneet teuraiksi, kolmen-neljän päivän sisällä Punkarin perhetilan broileria ilmestyy eri muodoissa kaupan hyllylle. Antin mukaan sitä on tapana ostaa myös itselle. Isäntä toteaa työnteon olevan hyvää hyötyliikuntaa. Muita harrastuksia Punkarit eivät ole juuri tarvinneet.

image