PIIRRON TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä: Ville Piirto
  • Vanha sukutila sijaitsee Kurikan Miedon kylässä
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991

Kurikan Miedon kylässä sijaitseva Piirron tila on vanha sukutila, jonka komea päärakennus on seisonut nykyisellä paikallaan aina rakentamisvuodesta 1894 lähtien.

 

”Linnusta näkee, jos kaikki on hyvin”

 

Nyt tilaa ja taloa isännöi Ville Piirto, toisen polven broilerinkasvattaja. Tila siirtyi hänen vastuulleen vuoden 2019 alussa. Broilereiden kasvatuksen aloittivat Villen vanhemmat Kari ja Tarja Piirto vuonna 1991. He auttavat nuorta isäntää kanojen hoidossa edelleen. Isännyys on Villen mukaan tuntunut mielenkiintoiselta. Hän tiesi jo pikkupoikana, mitä haluaa tehdä isona. ”En ole ollut missään muualla töissä kuin tässä maatilalla. Aloitin heti, kun jalat ylettyivät traktorin polkimille. Tavoitteena ja toiveena on, että tila menestyy ja pystyn kehittämään tätä niin, että tila voidaan siirtää toimivana myös seuraavalle sukupolvelle.” ”Paljon on tullut uusia asioita vastaan, mutta tämä on juuri sitä mistä tykkään. Yhtä broilerihallia on tarkoitus laajentaa, samoin konesuojaa, ja pannuhuoneen uusiminenkin on suunnitelmissa.” Lintujen hyvinvointi on aina ollut Piirron perhetilalla ykkösasia. Hyvinvointiin panostetaan, sillä se vaikuttaa suoraan tuotantotulokseen. ”Sitä seurataan 24 tuntia vuorokaudessa sekä etänä että fyysisesti paikan päällä. Käyn kiertämässä hallit pari kertaa päivässä, eikä tästä tilalta voi kasvatuksen aikana lähteä kovin kauas. Tärkeää on, että ilmastointi ja muut olosuhteet on kohdallaan ja pehku pysyy kuivana.” Kanoilla on myös virikkeitä, kuten linjoihin sidottuja narunpätkiä ja orsia. ”On hauska seurata, kun lintu on pieni ja se nokkii naruja aikansa kuluksi. Välillä ne kuljettelevat turvepehkusta löytämiään muovinpaloja ja puukeppejä pitkin kanalaa, ja koko lauma juoksee perässä. Kyllä linnusta näkee, jos kaikki on hyvin ja se tykkää elämästään.”

image

 

Kiireisintä aikaa ovat keväät ja syksyt, kun peltotyöt painavat päälle. Silloin isäntä saa apua yhdeltä osa-aikaiselta työntekijältä. Perhetilan linnut ruokitaan oman pellon vehnällä sekä A-Rehun täysrehulla. Lisäksi Piirron pelloilla kasvaa kauraa, joka myydään A-Rehulle. Pellot lannoitetaan kananlannalla. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella polttoaineella, ja sähköä saadaan aurinkopaneelijärjestelmästä. ”Meillä on 20 kilowatin järjestelmä ja 80 paneelia broilerihallin katolla. Systeemi on meille optimaalinen. Aurinkoenergia sopii tähän tuotantosuuntaan täydellisesti: virtaa saadaan silloin kun sitä eniten tarvitaan, eli kesällä.” Kasvattamoissa on ledivalaistus, jonka avulla sähkönkulutusta on onnistuttu pienentämään merkittävästi. Kun kuluttaja ostaa Piirron perhetilan kanaa, voi hän olla varma, että kana on kasvatettu vastuullisesti. ”Se on sataprosenttisesti puhdasta ja hyvin kasvatettua lihaa”, vakuuttaa isäntä.

image