PELTOLAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä Riku-Sippo Uotila 
  • Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1918 
  • Broilerinkasvatus tilalla alkoi 1981 
  • Tilalla harjoitetaan myös viljanviljelyä ja maatalouskoneurakointia

 

Maatalousyrittäjä Riku-Sippo Uotilan työssä riittää palkitsevia hetkiä: kun uudet untuvikot saapuvat ja hyvin kasvaneet broilerit lopulta lähtevät, kun toukotyöt aloitetaan ja saadaan päätökseen ja kun koittaa sadonkorjuun aika.

 

”Eläimellä täytyy olla asiat hyvin” 

 

Erityisen paljon Riku-Sippo pitää työssään siitä, että maatilalla eletään lähellä luontoa. ”Sellaista luonnon seuraamista, aistimista ja havainnointiahan tässä tekee koko ajan. Töiden takia joutuu usein olemaan eri vuorokauden aikoina liikkeellä, ja se on kivaa ja virkistävää”, Riku-Sippo tuumaa. Riku-Sippo on vuonna 1918 perustetun Peltolan tilan kolmas isäntä. Kangasalla pienessä Raikun kylässä sijaitseva tila lohkaistiin vuonna 1918 satoja vuosia vanhasta Uotilan kantatilasta ja jaettiin kahden veljeksen kesken. Toinen heistä oli Riku-Sipon isoisä Jalmari. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin, kun Riku-Sippo oli kolmekymppinen. Peltolassa alettiin kasvattaa broilereita vuonna 1981. Nyt broilerikasvattamoja on kaksi, ja ne sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä toisistaan. Broilereiden lisäksi isäntää työllistävät viljanviljely ja maatalouskoneurakointi. Pelloilla viljellään vehnää, kauraa ja ohraa. 

Ulkopuolisia työntekijöitä tilalla on tilanteen mukaan yksi tai kaksi. Broilereita kasvattava yritys on nimeltään Naistenlinna Oy. Se on saanut nimensä kanalan läheisyydessä sijaitsevan Naistenlinna-nimisen kallion mukaan. 

image

 

TUOTTAJAN YMMÄRRETTÄVÄ VELVOLLISUUTENSA

Riku-Sippo Uotilan mielestä eläinten hyvinvoinnin kulmakivi on se, että tuottaja ymmärtää velvollisuutensa. Eläimenpito lähtee siitä, että ymmärtää, mikä on se vastuu, kun on eläviä eläimiä hoidettavana. Eläimellä täytyy olla asiat hyvin, jotta se toteuttaa sen, mihin sitä tarvitaan.” Peltolan tilalla noudatetaan periaatetta, jonka mukaan kaikessa tekemisessä pyritään olemaan ”lutraamatta”: kun työt tehdään harkiten ja rationaalisesti, esimerkiksi ylimääräistä polttoainetta tai sähköä ei kulu. ”Vastuullista on myös seurata, mitä alalla tapahtuu, mitkä ovat alan trendit ja mihin suuntaan maailma menee.” Silloin kun töiltään ehtii, Riku-Sippo suuntaa kuntosalille, lenkille tai bänditreeneihin. Hän soittaa kitaraa ja laulaa vuonna 1997 perustetussa, country-rockia soittavassa Still-yhtyeessä. Musiikki raikuu Peltolassa muutoinkin, sillä joka elokuu parituhatta ihmistä kokoontuu Peltolan tilan pihamaalle Riku-Sipon järjestämille Raikku Rokkaa ja Rakastaa -festivaaleille. Tapahtumassa tavataan ystäviä, syödään lähiruokaa, kuunnellaan country-rockia ja juhlitaan sadonkorjuun aikaa. ”Se on sellainen hyvän olon ja yhdessäolon festivaali.” 

image