OJANPERÄN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä Matti Yli-Ojanperä. Perheeseen kuuluvat vaimo Ada sekä vuosina 2015 ja 2016 syntyneet lapset.
  • Perhetila on ollut saman suvun hallussa 1700-luvulta lähtien
  •  1950-luvulla tilalla alettiin kasvattaa kananuorikoita. Ensimmäiset broileriuntuvikot tulivat vuonna 1999

 

Ilmajoella sijaitsevalla Ojanperän tilalla tehtiin lokakuussa 2018 sukupolvenvaihdos, jonka myötä tilan isännäksi siirtyi Matti Yli-Ojanperä. Matti on kuitenkin ollut toiminnassa mukana vuodesta 2007 alkaen, jolloin hän sai yrittäjyysopintonsa valmiiksi ja osti oman broilerikasvattamon.

 

”Keskustelimme jatkuvasti ja toimimme allianssina."

 

TEKNOLOGIA APUNA BROILERINKASVATUKSESSA

Ojanperän tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1999. Kasvatuksen aloittivat Matin vanhemmat Kari ja Marja Yli-Ojanperä. Matti, Kari ja Marja toimivat 11 vuotta rinnakkain ”saman kahvipöydän ääressä”, vaikka tilat olivatkin erilliset. ”Keskustelimme jatkuvasti ja toimimme allianssina. Kyllä siinä hiljaista tietoa siirtyi eteenpäin paljon, mikä sitten auttaa toiminnassa nykyisin”, Matti miettii. Matti pitää broilerinkasvatuksessa tärkeänä sitä, että hygieniasta huolehditaan tarkasti. Lisäksi hän on huomannut, että mitä paremmin tuottaja tuntee broilerinkasvatuksessa käytettävän teknologian, sitä paremmin sitä osaa myös hyödyntää. ”Sivubisneksenä maahantuon siipikarjalaitteistoa ja esimerkiksi kanalan ohjaustietokonetta, joka on meilläkin käytössä. Kun tunnen itse laitteen hyvin ja hallitsen tekniikan, se auttaa siinä, että kanalan olosuhteet pysyvät kunnossa.” Käytössä olevat virikeratkaisut lisäävät broilereiden hyvinvointia entisestään.

image

 

LÄMPÖÄ KAURANKUORIPELLETISTÄ

Matti opiskelee parhaillaan ohjelmistokehittämistä. Unelmana olisi kehittää ja tarjota tulevaisuudessa sellaisia ohjelmistoratkaisuja ja sovelluksia, joilla broilerinkasvatusta voitaisiin tehdä entistä paremmin. Jatkuva parantaminen on mielessä myös vastuullisuuteen liittyvissä asioissa. Vuonna 2019 tilalla otettiin käyttöön lämpökeskus, jonka pääasiallinen polttoaine on lähes hiilineutraali kaurankuoripelletti. Aurinkopaneelit ovat vahvasti pitkän tähtäimen tavoitteissa. Viljelyssä hyödynnetään broilerikasvatuksessa sivutuotteena syntyvä lantapehku eli kanankakka, joka on oivallinen kasviravinne. “Olemme myös tehneet pellonvaihtoa läheisen nautakarjatilan kanssa ja sitä kautta saaneet vietyä vuoroviljelyajatusta eteenpäin. Sillä pitäisi olla myönteisiä vaikutuksia maan rakenteeseen, satoon, ravinteiden säilymiseen ja myös hiilensidontaan”, Matti kertoo. Pelloilla viljellään ensisijaisesti rehuvehnää oman tilan broilereille ja lisäksi A-Rehulle toimitettavaa kauraa ja rehuhernettä.

Kuluttajilta on tullut välillä viestiä, kun Atrian paketista löytyy Ojanperän tilan nimi. Matin mielestä jäljitettävyys on tärkeää. ”Toki se on myös velvoittavaa. Kun paketissa on oman tilan nimi, siinä ottaa vastuun siitä, että tuote on hyvää.”

image