NIEMISTÖN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Tilan isäntä Mikko Niemistö
  • Perheeseen kuuluu kolme lasta.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991.
  • Niemistöt myös kasvattavat ja valmentavat ravihevosia

 

Seinäjoen Auneskylässä Kyrönjoen rannalla sijaitseva Niemistön perhetila on ollut saman suvun hallussa 1900-luvun alusta lähtien. Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991.

 

”Äiti ja isä aloittivat broilereiden kasvatuksen, ja he asuvat meidän kanssa tässä samassa pihapiirissä edelleen”

 

AURINKOENERGIA SOPII BROILERITILALLE MAINIOSTI

Tilan isäntänä toimii Mikko Niemistö. Perheeseen kuuluu kolme lasta.

”Äiti ja isä aloittivat broilereiden kasvatuksen, ja he asuvat meidän kanssa tässä samassa pihapiirissä edelleen”, kertoo Mikko, joka otti tilan vastuulleen vuonna 2011. Hän tiesi jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että ryhtyisi kotitilan seuraavaksi isännäksi. Tarvittaessa tilan isäntä saa apua vanhemmiltaan ja kahdelta veljeltään. Myös lapset ovat mukana työn touhussa taitojensa mukaan. ”Tiimityötä koetetaan tehdä”, toteaa Mikko, joka on paitsi broileritilan, myös hevostilan isäntä. Niemistön tilalla on nimittäin aina ollut hevosia: Aikoinaan niitä käytettiin työnteossa, mutta jo pitkään Niemistöt ovat kasvattaneet ja valmentaneet ravihevosia. Perinne on siirtynyt isältä pojalle, ja se näyttää siirtyvän myös pojalta seuraavalle sukupolvelle, sillä lapsillakin on jo oma poni. Tähän mennessä Niemistön tallin tunnetuin ravuri on suomenhevonen Likser. ”Likser on menestynyt ikäluokkalähdöissä ja on kova menijä. Myös sen pikkuveli vaikuttaa oikein lupaavalta, vaikkei ole vielä kisannutkaan.”

image

 

OMA NENÄ ON PARAS MITTARI

Hyvä huolenpito eläimistä on Niemistöille kunnia-asia. Kanaloilla Mikko käy säännöllisesti varmistamassa, että kanoilla on kaikki hyvin. Olosuhteita valvotaan myös etänä. ”Oma nenä on kuitenkin se paras mittari. Kamerat eivät voi sitä korvata”, isäntä summaa. Niemistön perhetilan kanoja ruokitaan oman pellon vehnällä. Lisäksi pelloilla kasvaa heinää ja kauraa hevosille. Kananlanta hyödynnetään ravinteeksi omilla pelloilla. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella energialla, ja sähköä saadaan aurinkopaneeleista. Mikon mukaan aurinkovoima sopii energialähteeksi oikein hyvin juuri broileritilalle, jossa sähkönkulutus on huipussaan kesähelteillä. Mikko nauttii työnteosta. Se on hyvä, sillä Niemistön tilalla riittää työtä ja tekemistä. ”Kevät on parasta aikaa. Sitä oikein odottaa, että pääsisi pellolle”, hän tuumaa sekä toteaa maatilan pyörittämisen olevan elämäntapa – koko perheelle.

image