NEVALAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Ollut saman suvun hallussa vuodesta 1916
  • Nykyinen isäntäpari Jaakko ja Anna Kangas
  • Broilerinkasvatus aloitettiin 1990
  • Tilalla viljellään viljaa, josta vehnä käytetään omien broilereiden ruuaksi.

 

Nevalan tilan isäntä Jaakko Kangas suuntaa kanalaan joka aamu aina ensi töikseen. Hän kiertää kasvattamot läpi ja katsoo, että syötävää ja juotavaa on saatavilla sekä varmistaa, että linnuilla on kaikki hyvin. Kokemus on opettanut lukemaan lintuja ja päättelemään syitä niiden käyttäytymiseen. 

 

”Jos jotain on rikki, se korjataan."

 

TILAN JATKUVA KEHITTÄMINEN ON TÄRKEÄÄ

”Jos jotain on rikki, se korjataan. Enemmän tämä työ on kuitenkin sitä, että jatkuvasti seurataan lintuja ja niiden olosuhteita. Kasvattamoiden olosuhteita tarkkaillaan jatkuvasti myös etäyhteyden avulla. Asiat sujuvat, kun mahdollisiin ongelmiin reagoidaan ajoissa”, kertoo isäntä, jonka kotitilalla Lapualla on kasvatettu broilereista vuodesta 1990 lähtien. Kasvatuksen aloittivat Jaakon vanhemmat. Jaakko otti puolisonsa Annen kanssa vastuun tilasta vuonna 2015. He edustavat vuonna 1916 perustetun tilan neljättä sukupolvea. Jaakko ja Anna tapasivat Helsingissä, Jaakko opiskeli maatalousteknologiaa maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa. Anna taas opiskeli teologiaa. Kankaan perheeseen kuuluu kaksi lasta. Kanat ovat pääosin isännän vastuulla. Apua hän saa myös naapureilta, joiden kanssa yhteistyö on tiivistä. ”Tässä ovat lähellä Rantalan ja Kankaan broileritilat. Auttelemme toisiamme aina tarpeen mukaan esimerkiksi untuvikkojen vastaanottamisessa.” 

image

 

TILA ON MUKANA HIILIVILJELYKOKEILUSSA

Maatilan ja tuotannon jatkuva kehittäminen on Jaakolle tärkeää. Esimerkiksi peltoviljelyn uudet tuulet kiinnostavat häntä jo koulutuksenkin puolesta. Kankaat ovat mukana esimerkiksi Carbon Action -ohjelmassa, jossa sadalla suomalaistilalla testataan erilaisia keinoja sitoa hiiltä peltoon. ”Meillä kokeillaan kerääjäkasvien tehokkuutta hiilensidonnassa. Hanke on viisivuotinen ja se alkoi 2019.” Muuten tilan pelloilla viljellään vehnää kanojen ruuaksi sekä ohraa, rypsiä ja hernettä. Kananlanta käytetään kasvien ravinteena omilla sekä sopimuspelloilla. Tilan rakennukset lämpiävät hakkeella. Kotimaisen, antibioottivapaan lihan tuottaminen on Nevalan perhetilan isännälle kunnia-asia. ”On hienoa, että Atrialla kehitetään asioita jatkuvasti, eikä lukittauduta nykyisyyteen.” Tilan töiden lisäksi Jaakko osallistuu jonkin verran myös yhteisten asioiden hoitoon. ”Olen mukana Lapuan kirkkovaltuustossa. Siinä saa olla vaikuttamassa tärkeisiin asioihin yhdessä muiden ihmisten kanssa, mikä on mukavaa vastapainoa välillä yksinäiseen viljelijän työhön”, kertoo Jaakko, joka harrastaa myös muun muassa iltarasteilla suunnistamista.  

image