MAUNUKSELAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä Severi Maunuksela
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991.

 

Maunukselan tilalla Isossakyrössä on kasvatettu broilereita vuodesta 1991 lähtien. Sitä enne tilalla oli sikoja ja lehmiä. 

 

 

”Parasta on kokonainen, itse maustettu oman tilan kana”

 

Siipikarjankasvatuksen aloitti nykyinen isäntä Severi Maunuksela, jonka vastuulle kotitila siirtyi 1980-luvulla. Aluksi hän toimi isännän töiden rinnalla myös maatalouskaupan myyjänä Seinäjoella, mutta kun kanankasvatus alkoi, muut työt saivat jäädä. ”Innostuin kanankasvatuksesta, kun olin jäänyt pois maatalouskaupasta ja menin Nurmoon rakentamaan Atriaa. Siihen aikaan useampikin tila aloitti Isossakyrössä broilerinkasvatuksen.”

image

 

Tilan työt ovat aina olleet kokonaan Severin vastuulla, mutta se ei haittaa, sillä mies tykkää työnteosta. ”Aika kuluu paremmin, kun on tekemistä. Se välillä harmittaa, että päivässä on vain 24 tuntia”, kiteyttää isäntä, joka on liekeissä varsinkin keväisin, kun valon määrä lisääntyy ja pääsee pitkän odotuksen jälkeen peltotöihin. Kanalassa hän käy aamuin illoin ja välillä päivälläkin varmistamassa, että kaikki pelaa ja kanat voivat hyvin. Kaikkein työläin vaihe on se, kun kanaerä on kasvatettu ja kanat lähtevät teuraiksi. Silloin Severi saa apua muilta kasvattajilta. ”Aina mennään kökkään, kun naapurissa tyhjätään kanalaa. Ei väliä vaikka naapuri olisi seitsemän kilometrin päässä.” Kun kasvattamo on tyhjennetty, siivottu, pesty ja desinfioitu sekä valmisteltu seuraavaa erää varten, isäntä saa pienen huilitauon ja saattaa käväistä emännän kanssa parin päivän lomareissulla. Maunukselan kanat ruokitaan oman tilan vehnällä ja A-Rehun täysrehulla. Kananlanta käytetään ravinteeksi omilla pelloilla, joilla kasvaa vehnän lisäksi myös kauraa. Vaikka Maunukselan perhetilan kanaa saa kaupasta, Severi ottaa sitä mieluiten aina palautuksena Atrialta. Hänen suurinta herkkuaan on pussissa paistettu kokonainen broileri. ”Laitan ne pariksi päiväksi maustumaan ja sen jälkeen uuniin. Kyllä on hyvää”, isäntä vakuuttaa.

.

image