MARKKILAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Juha ja Mira Markkila
  • Perheeseen kuuluu kolme 2000-luvulla syntynyttä lasta.
  • Broilerimunittamo on toiminut vuodesta 2010 lähtien.

Juha ja Mira Markkilan emokanat pyöräyttävät joka päivä jopa kymmeniä tuhansia munia. Munat kuljetetaan Jurvan Koskimäessä sijaitsevalta tilalta Atrialle, jossa niistä haudotaan untuvikkoja broilerikasvattamoille.

”On aina yhtä jännittävää, että kuka sen munan löytää."

 

PARASTA ON MAASEUTUELÄMÄ

Kananuorikot ja kukkopojat saapuvat kahteen munitushalliin 18 viikon ikäisinä ja viipyvät siellä noin 42 viikkoa. Parvet tuodaan tilalle aina maaliskuun alussa, mikä tarkoittaa, että pääsiäisen tienoilla voi hallin lattialta jo löytyä ensimmäinen muna. Ensimmäisen munan löytyminen on Juhan mukaan aina pieni ilon hetki. ”On aina yhtä jännittävää, että kuka sen munan löytää. Toinen vastaava juttu on löytää kanojen joukosta väärässä parvessa kasvanut kanakukko”, isäntä kertoo. Muninta vilkastuu pikku hiljaa, ja se on huipussaan siinä vaiheessa, kun lauma on viettänyt munittamossa pari kuukautta. Markkilan kanalassa huippu osuu aina toukokuulle. Tämä tarkoittaa, että munista kuoriutuvat broilerit ovat kuluttajien lautasilla juhannuksena.

Juhan ja Miran apuna kanalassa on yksi ulkopuolinen työntekijä. Myös perheen kolme lasta osallistuvat tilan töihin sen minkä pystyvät. ”Meillä työnjako on sellainen, että kaikki tekevät kaikkea kanalan puolella, mutta kone- ja peltohommat ovat minulla. Kun on työntekijä, välillä voi olla vapaallakin tai keskittyä peltotöihin”, kertoo isäntä, joka myös ottaa vastaan kanalasta tulevat hälytykset. ”Ne ovat yleensä rehu- tai lämmityshälyjä. Niiden perään sitten lähdetään nopeasti.” Halli sijaitsee 400 metrin päässä Markkiloiden kodista, eli sopivan kävely- tai juoksumatkan päässä. Vaikeinta lintujen hoidossa on Juhan mukaan se, että jokainen parvi vaatii aina omanlaisensa kohtelun. Asioita ei koskaan voi tehdä samalla kaavalla kuin edellisen parven kanssa.

 

image

 

JO PITKÄ KOKEMUS LINNUISTA

Markkilan tilan pelloilla kasvaa ohraa, kauraa, vehnää, ruista, hernettä ja rapsia. Viljan kasvua avitetaan omasta kanalasta saatavalla lannalla. Halleja lämmitetään kotimaisella polttoaineella. Juha ja Mira perheineen nauttivat maatilan elämästä. Työteliäs Juha viihtyy varsinkin peltotöissä ja viljelyhommissa. Hän on isännöinyt kotipaikkaansa jo vuodesta 2000 lähtien. Tilalla oli aiemmin ollut lypsylehmiä, mutta Juha päätti ryhtyä kasvattamaan kalkkunoita. Kalkkunankasvatus alkoi vuonna 2002 ja jatkui aina vuoteen 2010, jolloin Markkilat saivat mahdollisuuden vaihtaa tuotantosuuntaa. Broilerimunittamoa laajennettiin vuonna 2012.

image