PERHETILAN FAKTAT
- Isäntäpari: Anton ja Sanna Mäkijärvi
- Broilereita on kasvatettu vuodesta 1983.
- Mäkijärvillä on myös kuljetusyritys.
Mäkijärven tilalla Kangasalan Pakkalan kylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 1983.
”Kotimaista ruokaa syödään nyt ja tulevaisuudessa”
Tilan perustivat nykyisen isännän Anton Mäkijärven vanhemmat Pirjo ja Juhani Mäkijärvi. Itse asiassa Anton on jo kolmannen polven kanafarmari, sillä hänen isovanhempansa aloittivat broilereiden kasvatuksen jo 1960- luvulla. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2018, jolloin Anton puolisonsa Sanna Mäkijärven kanssa otti vastuun tilanpidosta. Nyt heidän lapsensa ovat innolla tipuja hoitamassa ja touhuamassa mukana perhetilalla. Isäntäväen lisäksi tilalla työskentelee kaksi työntekijää. Antonin vanhemmatkin tulevat tarvittaessa apuun. Broilereiden kasvatus on tarkkaa työtä. ”Lintujen hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kasvattamon olosuhteista pidetään hyvää huolta”, Anton kertoo. Mäkijärven perhetilan broilerit ruokitaan A-Rehun laadukkaalla, kotimaisella rehulla, johon sekoitetaan naapuritiloilta hankittavaa vehnää. Kasvattamoissa syntyvä kanankakka taas lähtee lannoitteeksi viljanviljelytiloille sekä jatkojalostukseen. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella energialla, metsähakkeella. ”Energiankäyttöä pyrimme minimoimaan erilaisilla ratkaisuilla. Ympäristönäkökohdat otetaan huomioon kasvatustoiminnassa.” Yhteistyötä tehdään naapuritilojen kanssa. Se on mutkatonta, sillä myös Antonin serkulla ja pikkuserkulla on broileritilat samalla kylällä.
MAAILMAN PARASTA KANAA
Joka kerta kun kaupan lihahyllyyn ilmestyy Mäkijärven tilan nimellä leimattuja broilerituotteita, Sanna ja Anton tuntevat ylpeyttä. ”Aina se tuntuu hyvältä. Se tarkoittaa myös, että saamme olla osana hienoa, ammattitaitoista porukkaa, joka tuottaa maailman parasta kanaa. Kotimaista ruokaa syödään nyt ja tulevaisuudessa, ja me haluamme olla sitä tuottamassa.” Perhe luonnollisesti suosii kanaa myös omassa keittiössään. ”Sitä syödään paljon ja monessa muodossa, onhan kana monipuolinen raaka-aine. Kesäisin grillataan paljon, ja toki Hot Wingsit, eli siivet ovat meidän suurta herkkua.” Tilanpidon lisäksi Mäkijärvet luotsaavat kuljetusliikettä, joka työllistää noin 15 henkilöä. Kuuden perävaunuyhdistelmän pyörien päällä kulkee muun muassa elintarvikkeita ja rehua. Yrittämisen ohella aikaa järjestetään myös perheelle. Erityisesti talvilajit, kuten laskettelu on Mäkijärven perheen ykkösharrastus.