MÄKI-LATVALAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Tuomas ja Minna Mäki-Latvala
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1971 lähtien.
  • Tuomas on kolmannen polven broilerinkasvattaja.

 

Ilmajokelainen Mäki-Latvalan tila on ensimmäisiä Atrian broilerituotantotiloja. Broilereita kasvattaa nyt jo kolmas isäntä, Tuomas Mäki-Latvala, isänsä Markun jalanjäljissä. Tuomas otti tilan haltuunsa syksyllä 2010.

 

”Ulkopuolista työvoimaa meillä ei ole, eli työt tehdään oman perheen voimin”

 

KOLMANNEN PILVEN BROILERINKASVATTAJA

Tila on ollut Mäki-Latvalan suvulla vuodesta 1952, jolloin Tuomaksen isänisä, ”Heino-paappa” osti Rinta-Kokon tilan ja ryhtyi isännäksi. Hän aloitti tilanpidon muutamalla lehmällä ja kasvatti myös sikoja, kunnes vuonna 1971 tilalla ryhdyttiin kasvattamaan broilereita. Sen jälkeen tuotantoa on lisätty ja laajennettu. Tuomaksen perheeseen kuuluu puoliso Minna, joka työskentelee hoitoalalla. Tilan työt ovatkin enimmäkseen isännän vastuulla. Myös vanhaisäntä Markku on tilan töissä edelleen apuna. ”Ulkopuolista työvoimaa meillä ei ole, eli työt tehdään oman perheen voimin”, kertoo Tuomas, jonka mukaan kanojen kasvatus on tarkkaa työtä. Kasvattamo kierretään vähintään kaksi kertaa päivässä. ”Lisäksi tehdään tarkastuskäyntejä. Tässä on helppo piipahtaa, kun asutaan vieressä.” Älypuhelimen avulla tapahtuva etävalvonta on jatkuvaa. Aivan täysin Tuomas ei silti etävalvontaan luota, vaan pitää tärkeänä paikan päällä tapahtuvaa aistinvaraista valvontaa.

image

 

Eläinten hyvinvointi on aina ollut Mäki-Latvalan perhetilalla ykkösasia.

”Siihen kannattaa panostaa, sillä kun lintu voi hyvin, se myös kasvaa hyvin. Hygienia, ruokinta ja ilmanvaihto ovat avainasemassa.” Kanat ruokitaan läheltä tulevalla A-Rehun täysrehulla sekä oman tilan vehnällä. Kasvattamossa syntyvä ravinnerikas kananlanta käytetään hyödyksi omilla pelloilla. Vehnän lisäksi Tuomas viljelee kiertokasveina kauraa ja ohraa. Tila sijaitsee niin lähellä Ilmajoen keskustaajamaa, että se pystyy hyödyntämään kaukolämmönjakelua. Aurinkopaneelien hankinta on isännän mukaan sekin harkinnassa. Isännän mukaan parasta ja hienointa tuottajan työssä on se, että saa tehdä sitä mistä eniten tykkää. ”Tämä on ollut toiveammattini jo pikkupojasta lähtien”, tuumaa isäntä, jolle talvi on mieluisin vuodenaika. Jos lunta riittää, Tuomas viettää vapaa-aikaa moottorikelkkailuharrastuksen parissa. Lumettomina talvina hän suuntaa Lappiin. Minnan ja Tuomaksen lisäksi tilalla asustaa suomenpystykorva Nella sekä kaksi kissaa.

image