MÄENPÄÄN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Harri ja Mervi Mäenpää, nuori-isäntä Antti Mäenpää
  • Perheeseen kuuluu myös kaksospojat Aleksi ja Matias.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990 lähtien.

 

Harri Mäenpää oli vain 19-vuotias ottaessaan vastuun kotitilastaan vuonna 1990. Samoihin aikoihin tilalla ryhdyttiin kasvattamaan broilereita.

 

”Aina vähän kuulostellaan ja varmistetaan, että kaikki on hyvin”

 

Emäntä Mervi Mäenpää tuli täysipäiväiseksi broilerintuottajaksi miehensä rinnalle vuonna 2008. Sitä ennen hän ehti tehdä 14 vuoden uran Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa. Aika kuluu nopeasti, ja nyt Harrin ja Mervin esikoispoika Antti on ottamassa askeleitaan tilan nuorena isäntänä. Työt Mäenpään tilalla on jaettu siten, että emännällä ja isännällä on molemmilla omat broilerihallit vastuullaan.

”Välillä voi olla pientä kisailuakin siitä, kumman kanat kasvavat paremmin. Toki me vaihdellaan ja kierretään myös toisen hallissa. Aamulla ja illalla kierretään hallit, ja päivälläkin, jos ohitse mennään. Aina vähän kuulostellaan ja varmistetaan, että kaikki on hyvin”, kertoo Harri. Toisella on aina päivystysvuoro, eli molemmat eivät voi poistua tilalta yhtä aikaa ainakaan pidemmäksi toviksi. Keväisin ja syksyisin kanojenhoito siirtyy kokonaan Mervin vastuulle, kun Harri ja Antti keskittyvät peltohommiin. Myös Antin nuoremmat veljet, kaksospojat Aleksi ja Matias osallistuvat tilan töihin tarvittaessa.

image

 

Yhteistyötä muiden broileritilojen välillä tehdään untuvikkojen vastaanottopäivinä, ja Harrin mukaan apua voi kysellä kollegoilta hädän tullen muulloinkin. Mäenpään perhetilan kanat ruokitaan oman pellon vehnällä. Pelloilla viljellään joka kesä jonkin verran ohraakin sekä nykyään myös hernettä, joka menee A-Rehulle täysrehun raaka-aineeksi. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella polttoaineella, hakkeella, joka pääosin saadaan omasta metsästä. Tilaa kehitetään koko ajan; tuorein laajennus valmistui 2019. Seuraava investointi on lämpökeskuksen uusiminen. Kesät ovat Mäenpään perhetilalla aina kiireistä aikaa, sillä tauot kasvatuserien välillä ovat kesällä yleensä lyhyempiä kuin talvella. Tämä tarkoittaa, että harrastuksiin jää aikaa lähinnä vain talvisin. Silloin isäntä kaivaa sukset esiin ja lähtee hiihtämään, jos vain lunta riittää. Mervin vapaa-aika taas kuluu luottamustehtävissä: hän on muun muassa Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen. Mäenpään perheessä syödään arvatenkin paljon kanaa. Erityinen juhlahetki on se, kun kaupan hyllyssä on tarjolla oman tilan broileria. Isännän suosikkiherkkuja ovat Hornetit ja ohutleike.

image