LOUKON TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Petter ja Helka Sandelin
  • Broilerinkasvatus alkoi vuonna 2009.
  • Tilalla kasvatetaan myös emonuorikoita.

Loukon perhetila on vanha nurmolainen kantatila, joka on ollut suvun hallussa 1800-luvun puolivälistä saakka. Nykyinen isäntä Petter Sandelin otti tilasta vastuun syksyllä 2013.

 ”Toimintatapoja pyritään koko ajan kehittämään paremmiksi.”

 

Petter on ollut tilan töissä ja touhuissa mukana lapsesta asti, joten isännäksi ryhtyminen oli hänelle luonnollinen valinta. Vaimonsa Helkan kanssa he asettuivat tilan vanhaan päärakennukseen sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

Broilerikasvatukseen tilalla siirryttiin vuonna 2009. Sitä ennen Sandelinit kasvattivat kalkkunoita. Broilereiden lisäksi tilalla kasvatetaan broileriemonuorikkoja. ”Lintujen hyvinvointi lähtee siitä, että päivittäiset rutiinit hoidetaan mahdollisimman hyvin ja esimerkiksi hygienia-asiat ovat kunnossa. Lähtökohta on se, että hyvinvoiva eläin myös tuottaa hyvin”, isäntä miettii. Loukon tilan linnuilla on käytössä orsia ja virikkeitä, joiden ansiosta linnut viihtyvät kanaloissa entistä paremmin. Tilan rakennukset lämpiävät yksinomaan puuhakkeella, josta osa saadaan omasta metsästä. Sandelinit myös viljelevät maata. Syys- ja kevätviljojen lisäksi viljelykierrossa on öljykasveja, hernettä ja jonkin verran nurmea. Viljelyssä hyödynnetään broilerikasvatuksessa sivutuotteena syntyvä lantapehku, joka on oivallinen kasviravinne. Loukon tilan isäntä on jo pitkän aikaa ponnistellut sen eteen, että viljely olisi mahdollisimman ympäristöystävällistä. ”Olemme esimerkiksi pyrkineet pitämään viljelykierron monipuolisena. A-Rehulle menevä herne on siitä hyvä välikasvi, että se auttaa vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja sitoo typpeä ilmasta.”

image

 

MUKANA KEHITTÄMÄSSÄ ALAA

Osan isännän vapaa-ajasta lohkaisevat oman alan luottamustehtävät. Hän kokee mielekkääksi sen, että luottamustehtävissä pääsee paitsi vaihtamaan ja jakamaan tietoa muiden tuottajien kanssa, myös vaikuttamaan alan toimintaan. ”On mielenkiintoista olla kehittämässä asioita ja viemässä niitä eteenpäin. Vaikka se vaatiikin panostusta ja työtä, se on myös antoisaa. Aina sieltä on jotain tuotavaa omaankin toimintaan.” Onnistunut kasvatuserä ja terveet eläimet saavat yrittäjän tyytyväiseksi kerta toisensa jälkeen. Petterin mielestä työn viehätys piileekin siinä, että oman konkreettisen kädenjälkensä näkee päivittäin niin pelloilla kuin kanalassakin. Unelmana isännällä olisi pitää perinteikäs sukutila toimintakykyisenä ja ajanmukaisena. ”Tilan toimintaa yritetään kehittää kestävästi koko ajan. Toivon, että saamme tuottaa puhdasta ja laadukasta ruokaa vielä pitkälle tulevaisuudessakin.”

image