PERHETILAN FAKTAT
- Isäntäpari Päivi ja Jussi Lindberg, perheeseen kuuluu kolme lasta.
- Pojat Olli ja Ilkka ovat tilan nuoria isäntiä.
- Broilereiden kasvatuksen aloittivat Päivin vanhemmat 1997, tilalla on toiminut myös munittamo.
Lindbergin tilalla Peräseinäjoella kanoja kasvatetaan sydämellä. Tämä tarkoittaa, että kanoille tarjotaan monenlaisia virikkeitä ja niiden pehku pidetään kuivana kasvatuksen alusta loppuun asti.
”Haluan, että meidän kanat voivat elää onnellisina ja tyytyväisinä”
Lindbergin tilalla Peräseinäjoella kanoja kasvatetaan sydämellä. Tämä tarkoittaa, että kanoille tarjotaan monenlaisia virikkeitä ja niiden pehku pidetään kuivana kasvatuksen alusta loppuun asti. ”Saatan hoitaa kanoja vähän eri tavalla kuin muut”, nauraa emäntä Päivi Lindberg, joka nauttii katsella, kun tiput kaivautuvat kuiviketurpeeseen ja muuttuvat välillä mustiksi. ”Ne ryöpsyttävät turvetta siivillä päälleen ja ravistelevat pois, ihan kuin puhdistaisivat itseään vesilammikossa tai hiekkakasassa. Pehku pysyy kuivana, kun sitä välillä käännellään.” Lindbergin linnut viettävät aikaa myös pallopelin parissa. ”Levitän lattialle aina pallomeripallot, ja ne kerätään pois ennen lastausta. Kummallista kyllä, linnut lajittelevat palloja värin mukaan. Ei voi olla sattumaa, että samanväriset pallot kertyvät saman kupin alle. Kaikkein eniten kanat pitävät lattialle levitettävästä untuvikkopaperista. Sen ne repivät ihan palasiksi.”
Tila tekee tiivistä yhteistyötä lähialueella sijaitsevien muiden tuottajien kanssa. Lähitiloilta ostetaan esimerkiksi vehnää, sillä oman pellon vilja ei aina riitä koko vuodeksi. ”Vehnä on meillä pääkasvi. Yksi kaveri ostaa meiltä kauraa pystyyn ja ottaa vastaan lantaa, jota menee myös toiselle isolle tilalle.” Päivi toivoo, että voisi vielä jonain päivänä ruokkia kanojaan A-Rehun täysrehun ja oman vehnän lisäksi myös kauralla. Lindbergit pyrkivät viljelemään peltojaan mahdollisimman hiilineutraalisti, mikä tarkoittaa, että erilaisia kasvinsuojeluaineita ja apulantoja käytetään niin vähän kuin mahdollista. Peltojen kasvukuntoa hoidetaan myös viherlannoitusnurmen avulla. ”Emme pyri maksimisatoihin, vaan yritämme löytää luonnonmukaisesta viljelystä ne konstit, jotka ovat meille järkeviä. Esimerkiksi lantaa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.”
SELKEÄ TYÖNJAKO
Työt on jaettu siten, että Päivi on päävastuussa eläimistä ja isäntä Jussi hoitaa lämmöt, säädöt ja korjaustyöt. Kaksospojat Olli ja Ilkka ovat myös osakkaina perheen maatalousyhtymässä ja osallistuvat tilan töihin aktiivisesti. Päivi, joka otti kotitilastaan vastuun vuonna 2005, on aina ollut ylpeä työstään broilerintuottajana. ”Atria on aina ollut luotettava kumppani. Koskaan ei ole tarvinnut epäillä, etteikö homma toimisi loppuun asti. Pidän myös siitä avoimuudesta, jolla hommia hoidetaan: aina voi kysyä ja keskustella, jos tulee jotain ongelmaa.” Eläimistä Päivi haluaisi oppia enemmänkin. ”Kanojen lukemisesta ja niiden äänimaailmasta olisi hienoa saada lisää oppia. On varmasti monia asioita, joita voisi parantaa, kun tietäisi enemmän. Haluan, että meidän kanat voivat elää elämänsä onnellisina ja tyytyväisinä.”