LATVA-KIVINIEMEN TILA

PERHETILAN FAKTAT

  • Isäntäpari Juha ja Satu Kiviniemi
  • Perheeseen kuuluu kaksi lasta.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1974.
  • Tilan pihapiirissä toimii myös K-Top Stable-oriasema.

Latva-Kivinimen perhetilalla Jalasjärven Alavallin kylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 1974. Työn aloittivat Kaija ja Antti Kiviniemi, nykyisen isännän Juha Kiviniemen vanhemmat. Broilerikasvatuksessa Juha on aina vaalinut samaa periaatetta kuin vanhempansa: tärkeintä on lintujen hyvinvointi.

”Linnut voivat hyvin, kun ilma, lämpötila ja kosteus ovat oikeanlaiset.”

 

”Yhä enemmän olemme keskittyneet olosuhdehallintaan. Linnut voivat hyvin, kun ilma, lämpötila ja kosteus ovat oikeanlaiset. Myös erilaisiin virikkeisiin on panostettu: normaaleiden virikkeiden, eli paperiruokinnan lisäksi meidän linnuilla on orsia, naruja ja paperimassapalloja”, kertoo isäntä, jonka aika kuluu paljolti tietokoneen ääressä. Olosuhdevalvontaan kuuluu myös lintujen painon ja rehunkulutuksen seuranta. ”Kun rehuhyötysuhde on hyvä, myös kasvatustulos on hyvä. Jos olosuhteet ovat kohdallaan, lintu ei syö rehua turhaan ja joudu sillä tavalla tuottamaan itselleen lämpöä, vaan se käyttää rehun sekä vehnän kasvuunsa, ja silloin se myös voi hyvin.” Juhan mukaan juuri jatkuva oman osaamisen kehittäminen tekee työstä mielenkiintoisen. On myös hienoa olla mukana kehittämässä tätä alaa”, kertoo isäntä joka on ollut pitkään mukana Atrian broileripuolen kehitysryhmässä.

image

 

YHTEISTYÖTÄ NAAPURITILAN KANSSA

 

Latva-Kiviniemen perhetilalla broilereita ruokitaan A-rehun täysrehun lisäksi oman tilan vehnällä.  Kananlanta hyödynnetään omilla pelloilla. ”Lantaa kierrätetään myös naapureille, joilta vastaavasti ostan jonkin verran vehnää”, Juha kertoo. Tila tekee monenlaista muutakin yhteistyötä naapurissa sijaitsevan Yli-Kiviniemen perhetilan kanssa. ”Meillä on yhteinen traktori, lannanlevityskärry sekä pellonmuokkausvälineitä, joilla tehdään kylvötöitä porukalla ja urakoidaan myös muille.” Omilla pelloilla kasvaa myös hernettä, joka menee A-Rehulle rehun raaka-aineeksi. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella polttoaineella. Säästöä tuovat myös uuteen kanalaan asennetut ledivalot.

image