LAHTISEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Tiina ja Jukka Kivenmäki 
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1971
  • Lahtisen tila on Atrian ensimmäisiä broilerintuottajia

Kun aamuaurinko nousee, Tiina ja Jukka Kivenmäki suuntaavat Lahtisen tilan kahteen halliin tarkastamaan, miten broilerit voivat. Toista kasvatushallia hoitaa Tiina, toista Jukka.

“Tulee hyvä mieli, kun työ on onnistunut”

 

Aamukierroksella katsotaan, että ruokinta-automaatti ja vesilinjasto toimivat ja linnut voivat hyvin. Kauhavan Kortesjärvellä sijaitsevalla Lahtisen perhetilalla on aloitettu broilerinkasvatus jo vuonna 1971. Nykyisin sitä isännöivät Tiina ja Jukka Kivenmäki, joille tila siirtyi Tiinan vanhemmilta Antti ja Tarja Lahtiselta vuonna 2010. Tiinan isovanhemmille Iivari ja Salme Lahtiselle erotettiin aikanaan vuonna 1948 päätilasta kolmen hehtaarin pientila, johon Lahtiset rakensivat talon, navetan ja kanalan. Vuonna 1952 hankittiin ensimmäiset 200 kanaa, joiden munista haudotettiin untuvikkoja kammarissa niin, että niillä olisi mahdollisimman hyvät oltavat.  Samaa periaatetta tilalla noudatetaan edelleen. Perusasioiden, kuten puhtaan veden ja hyvän rehun lisäksi Kivenmäet pitävät erityisen tärkeänä sitä, että hallien olosuhteet ovat broilereille parhaat mahdolliset. Vaikka kasvatushallien valvonta on automatisoitu, ihmisen aistinvaraista havainnointia ei korvaa mikään. ”Kun ihmisen on hyvä olla hallissa, myös lintu voi hyvin”, Jukka tietää. 

image

 

Lahtisen tilalla suositaan kotimaista uusiutuvaa energiaa ja aurinkoenergiaa. Nykyisin noin neljäsosa tilan sähköstä saadaan aurinkosähköpaneeleista. ”Aurinkoenergia sopii erityisesti broilerituotantoon todella hyvin. Kesällä halleja täytyy tuulettaa paljon, jolloin myös sähköä kuluu enemmän, mutta silloinhan sitä energiaa tulee. Auringon ei tarvitse paistaa, vaan energiaa tulee pilviselläkin säällä.” Maatalousyrittäjän arki on sekä vastuullista että palkitsevaa. Kun ollaan elävien eläinten kanssa tekemisissä, parvet ovat erilaisia, ja kasvattajan täytyy osata sopeutua sen mukaisesti. Antoisaa on, kun broilerierä onnistuu hyvin. ”Siitä saa sen oman palkkansa – enkä tarkoita pelkästään rahallisesti, vaan siitä tulee hyvä mieli, kun työ on onnistunut.” Broilerinkasvatuksen lisäksi Lahtisen tilalla viljellään peltoa. Vilja myydään läheiselle maitotilalle ravinnoksi.  

Perheen kahdesta lapsesta poika on satunnaisesti tilalla tuuraamassa, kun vanhemmilla on menoa. Vapaata vietetään omien harrastusten parissa tai hurauttamalla 15 minuutin ajomatkan päähän mökille, josta on lyhyt matka ajaa takaisin halleille, jos hälytys tulee. Silloin kun aikaa on, Kivenmäet suuntaavat pohjoiseen luonnon keskelle patikoimaan tai hiihtämään.  

image