KUNNIN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Essi (o.s. Mäkijärvi) ja Antti Antila perheineen
  • Broilerinkasvatus alkoi vuonna 1967

Kangasalla Pakkalanjärven rannalla sijaitsevasta Kunnin tilasta on kirkonkirjoissa merkintä jo 1500-luvulta. Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1876, ja nyt sitä jatkaa jo kuudes polvi, Kunnin tilan tytär Essi Antila yhdessä puolisonsa Antti Antilan kanssa.

”Kun tekee sitä mitä rakastaa, saa parhaat edellytykset onnistua”

 

Pari tapasi agronomiopinnoissaan Helsingin yliopistossa ja on pitänyt yhtä jo vuodesta 2006. Sukupolvenvaihdos tehtiin keväällä 2019. ”Voi sanoa, että työhön perehtyminen oli perusteellista”, hymyilee eteläpohjalainen Antti, joka isännöi myös Lapualla sijaitsevaa, viljanviljelyyn keskittynyttä kotitilaansa. Kunnin tilalla on kasvatettu broilereita aina vuodesta 1967 lähtien. Työn aloittivat Essin isovanhemmat. ”Mummu ja pappa ovat olleet rohkeita pioneereja, sillä alasta ei tuohon aikaan tiedetty juuri mitään”, toteaa Essi, jonka mukaan eläinrakkaus ja osaaminen eläinten hoidossa ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

 

”Uskomme, että kun tekee elämässä sitä mitä rakastaa, saa parhaat edellytykset onnistua työssä mahdollisimman hyvin. Meille eläinten hyvinvointi ja terveys on tärkeintä kaikesta: se, että linnuilla on vapaus syödä, juoda liikkua ja olla lajitovereiden kanssa vapaasti, ovat perusedellytyksiä.” Vaikka kasvattamoista ja niiden asukkaista saadaan paljon tietoa automatiikan avulla, Essin mukaan myös eläintenlukutaito ja intuitio ovat joka päivä käytössä. Linnut syövät A-Rehun kotimaista rehua ja tilalla itse viljeltyä vehnää. Pelloilla kasvaa lisäksi ohraa, kauraa, rapsia ja heinäkasveja. Osa vehnästä menee lähialueen muille broileritiloille. ”Muut kasvit monipuolistavat viljelykiertoa ja tekevät hyvää maaperälle.”

image

 

KIERTOTALOUTTA HYÖDYNTÄEN

Kunnin perhetilalla on aina pidetty huolta ympäristöstä, jotta myös tulevilla sukupolvilla olisi hyvät mahdollisuudet elää ja yrittää. ”Pyrimme hyödyntämään kiertotaloutta: Metsistä saamme uusiutuvaa energiaa kasvattamoiden lämmitykseen, pelloilta tulee lintujen ruoka, ja kasvit hyödyntävät lintujen tuottaman lannan ravinteita.” Isäntäparin lisäksi perhetilalla työskentelevät Essin sisko, vanhemmat Annele ja Erkki Mäkijärvi sekä muutama vakituinen työntekijä eläinten hoidossa, rehunjaossa ja pelto- ja huoltotöissä. Essi ja Antti saavat usein kuvaviestejä ystäviltään, jotka ovat ostaneet kaupasta Kunnin tilalla tuotettua lihaa ja laittavat siitä ruokaa. ”On upeaa, että Suomessa voidaan jäljittää ruoka tilatasolle asti, ja että se on kaikkien kuluttajien nähtävissä.”

image