KOHTAMÄEN TILA KAUHAVALLA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Tilan isäntä: Harri Sippola
  • Edellinen isäntäpari: Pauli ja Aino Sippola.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 2004, sitä ennen tilalla toimi kalkkunamunittamo.

Harri Sippola on toiminut Kauhavalla sijaitsevan Kohtamäen tilan isäntänä virallisesti vuodesta 2013 alkaen. Ennen sukupolvenvaihdoksen lopullista toteutumista hän oli mukana vuonna 2010 perustetussa maatalousyhtymässä.

”Tärkeintä on, että linnuilla on hyvät olosuhteet ympäri vuorokauden."

 

KOKO AJAN PYRITÄÄN TEKEMÄÄN PAREMMIN

Elämänura oli kuitenkin selvillä jo viisivuotiaana, kun Harri toi julki aikomuksensa ryhtyä isona maatilan isännäksi. Hän on Kohtamäen tilan 15. isäntä. Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1598. Sippolat ovat olleet lintujen kanssa tekemisissä jo pitkään, sillä vuonna 1969 he ryhtyivät munittamaan kalkkunoita. Broilereihin siirryttiin vuonna 2004. Harri muistaa lapsuusvuosilta monet reissut, kun hän on kulkenut vanhempiensa mukana ympäri Suomea viemässä untuvikkoja kasvatustiloille. Siivekkäiden kotieläinten hoitoon onkin hankittu tuntumaa jo polvenkorkuisena.

 

”Tärkeintä on, että linnuilla on hyvät olosuhteet ympäri vuorokauden. Niiden kehitystä valvotaan kaiken aikaa tarkasti, ja toimenpiteitä tehdään tarvittaessa”, Harri kuvailee broilerinkasvatuksen kulmakiviä tänä päivänä.

”Tietysti on hyvä myös olla sellainen asenne, että koko ajan pyritään tekemään paremmin.” Kohtamäen tilan vehnä käytetään kokonaan omalla tilalla broilereiden ruokinnassa. Viljelyksessä on myös ruista, ohraa ja öljykasveja.

image

 

Tilan kolme kanalaa ovat lämmenneet jo vuodesta 2007 alkaen kotimaisella energialla. Vapaa-aikaansa Harri viettää mielellään perheen ja ystävien seurassa. Osan ajasta lohkaisevat myös luottamustehtävät. Harri on mukana muun muassa oman alan luottamustehtävissä Atrialla ja MTK Lennostossa, mutta yhteisiä asioita tulee edistettyä myös kunnallispolitiikan kentällä. ”On mielenkiinoista oppia koko ajan vähän uutta, ja tietenkin on mukavaa tehdä oma osuutensa yhteiskunnan ja yhteisten asioiden eteen.” Harrilla on palkattuna yksi ympärivuotinen ulkopuolinen työntekijä. Vanha isäntäpari Pauli ja Aino Sippola auttelevat tilan töissä silloin tällöin. Vapaus on se, mikä Harria motivoi maatalousyrittäjyydessä. ”On hienoa, kun voi itse vaikuttaa omaan työnkuvaansa ja tehdä tilasta ja tekemisestä oman näköistä.” ”Toisaalta on myös mukavaa nähdä aina konkreettisesti se, mitä on saanut aikaiseksi.”

image