KNUUTTILAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Jarkko Knuuttila ja Henna Hautaniemi.
  • Perheeseen kuuluu kolme lasta.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1992 lähtien.

Kuortaneen Ruonan kylässä, perinteisessä pohjalaisessa perinnemaisemassa sijaitseva Knuuttilan perhetila on omalla paikkakunnallaan lajinsa harvinaisuus, sillä se on Kuortaneen ainoa broileritila.

”Hallissa on hyvät kameravalvonnat, joten työ on enimmäkseen etävalvontana tehtävää tarkkailua”

 

MODERNI AUTOMATIIKKA HELPOTTAA TYÖTÄ

Broilereiden kasvatuksen aloittivat nykyisen isännän Jarkko Knuuttilan vanhemmat vuonna 1992. Sitä ennen tilalla oli lypsykarjaa. Isäntäpari Jarkko Knuuttilan ja Henna Hautaniemen perheeseen kuuluu kolme lasta. Työt hoituvat yhdessä omalla porukalla. Broilereita kasvatetaan kahdessa hallissa, joista vanhempi sijaitsee pihapiirissä ja uudempi, vuonna 2018 rakennettu kasvattamo noin kahden kilometrin päässä kotitilasta. Uudessa hallissa automatiikka on viety niin pitkälle kuin se nykypäivänä on mahdollista. ”Hallissa on hyvät kameravalvonnat, joten työ on enimmäkseen etävalvontana tehtävää tarkkailua”, kertoo isäntä, jonka mukaan kanojen kasvua ja olosuhteita seurataan pitkin päivää. Knuuttilan perhetilan kanat ruokitaan omalla sekä naapuritilalta saatavalla vehnällä. Kananlanta käytetään ravinteeksi sekä omille että naapurin pelloille.

image

 

Kasvattamot lämpiävät hakkeella, josta noin puolet saadaan omasta metsästä. Jarkko suunnittelee lisäävänsä tilan energiaomavaraisuutta jossain vaiheessa myös omalla aurinkovoimalalla. Ennen isännäksi ryhtymistään Jarkko työskenteli puusepänverstaalla. Sukupolvenvaihdos kotitilalla tehtiin vuonna 2007. Valintaansa isäntä ei ole katunut, vaikka työpäivät tilalla ovatkin välillä pitkiä.

 

OMAN KYLÄN KANAA 

Kun Knuuttilan perhetilan kanaa ilmestyy kauppojen hyllyille, isäntäväki saa usein palautetta kuluttajilta. ”Kyläläiset aika hyvin aina ilmoittaa, että täällä syödään taas oman kylän kanaa. On hienoa olla mukana tuottamassa vastuullista kotimaista lihaa.”

image