KNUUTTILAN TILA NURMOSSA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäväki: Veljekset Janne, Joni ja Juha-Matti Knuuttila 
  • He ovat neljännen polven isäntiä
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1976

Eläinten hyvinvointi ja terveys ovat kaiken tekemisen lähtökohta Knuuttilan tilalla Nurmossa. Veljekset Janne, Joni ja Juha-Matti Knuuttila ovat tilan neljännen polven isäntiä. Sukupolvenvaihdos tehtiin elokuussa 2018.

”Tila on perustettu samana vuonna, kun paapan isä sai ensimmäisen lapsensa"

 

TÄRKEINTÄ ON ELÄINTEN HYVINVOINTI JA TERVEYS 

Perheeseen kuuluvat veljeskolmikon lisäksi Laina-Mumma, vanhempi isäntäpari Eija ja Esa Knuuttila sekä Jonin puoliso Päivi. Tilan perustamisvuosi on 1918. ”Tila on perustettu samana vuonna, kun paapan isä sai ensimmäisen lapsensa. Perhe muutti samana vuonna Knuuttilan kylästä pitämään tilaa tällä paikalla”, kertoo Joni, jonka mukaan tilalla on aina ollut eläimiä.

 

”Isoisän isällä oli perinteisesti lehmiä sikoja ja kanoja. Vuonna 1976 paappa ja mumma aloittivat siipikarjan kasvattamisen yhdessä naapuriensa Yli-Soinin Matin ja Helinän kanssa. Sikoja meidän tilalla on kasvatettu vuoteen 2011 asti.” Veljekset vastaavat eläintenhoidosta yhdessä, ja Esa, Eija ja Päivi toimivat kiireapulaisina ja osallistuvat tilan töihin tarvittaessa. Ulkopuolista työvoimaa ei oman perheen lisäksi ole, mutta esimerkiksi hallien pesussa käytetään urakoitsijaa. Broilereiden hyvinvointi on varmistettu niin, että asiat kasvatushallissa toimivat myös mahdollisessa poikkeustilanteissa. 

image

 

”Tuotantorakennuksissa on nykyaikaiset hälytysjärjestelmät, ja joku meistä veljeksistä päivystää aina lähialueella. Ajantasaista tietoa saamme osallistumalla alan koulutuksiin.” Knuuttilan perhetilalla huomioidaan myös ympäristön hyvinvointi. ”Kuulumme ympäristökorvauksen piiriin, joten noudatamme hieman tiukempia säädöksiä esimerkiksi peltoviljelyssä. Tulevaisuudessa meitä kiinnostaa uusiutuva energia, ja tarkoitus on lisätä tilan omavaraisuutta.” 

Kanoja ruokitaan A-Rehun valmistamalla täysrehulla sekä omilla pelloilla viljeltävällä vehnällä. Isäntäkolmikko tuntee ylpeyttä työstään, siitä, että pystyvät tuottamaan puhdasta ja terveellistä ruokaa kuluttajille.

 

”Atrian perhetilana toimiminen merkitsee meille yhteenkuuluvuutta. Maatilat auttavat toisiaan tiukoissa paikoissa, ja aina on avartavaa keskustella muiden tuottajien kanssa.” Työn vastapainoksi veljeskolmikko suuntaa yhdessä keikoille. Joni ja Päivi lisäksi patikoivat Lapissa, Janne nauttii elokuvien katselusta ja Juha-Matti moottoripyöräilystä.

image