KIIKAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäväki: Jarmo, Anne-Maria ja Aleksi Kiikka 
  • Kiikan suvun broilerinkasvatus alkoi vuonna 1989 
  • Kiikat harjoittavat myös maanrakennusurakointia ja kuiviketurvetuotantoa

Kiikan perhetilalla Seinäjoen Ylistarossa, eläimiä hoidetaan suurella sydämellä. Kanojen kasvatuksen lisäksi tilalla on ratsuhevosia sekä koiria, jotka varmistavat, että isäntäväki pysyy tehokkaasti liikkeellä myös vapaa-aikana.

”Meille eläinten hyvinvointi on elintärkeä asia. ”Eläinsilmä” on alalla todella tärkeä ja se ei kehity pelkästään opiskelemalla, vaan tekemällä."

 

KANOJA HOIDETAAN TUNTEELLA JA SYDÄMELLÄ

Kiikan perhetilalla Seinäjoen Ylistarossa, eläimiä hoidetaan suurella sydämellä. Kanojen kasvatuksen lisäksi tilalla on ratsuhevosia sekä koiria, jotka varmistavat, että isäntäväki pysyy tehokkaasti liikkeellä myös vapaa-aikana. Kiikan tilan takana on perheyritys, Maatalousyhtymä Kiikka Jarmo, Anne-Maria ja Aleksi. Koko perhe on tilalla töissä kokopäiväisesti. Kiikan tilalla eläimiä hoidetaan vankalla kokemuksella, mutta myös tunteella ja sydämellä. ”Meille eläinten hyvinvointi on elintärkeä asia. ”Eläinsilmä” on alalla todella tärkeä ja se ei kehity pelkästään opiskelemalla, vaan tekemällä. Se toimii kaikkien eläinten kanssa ja tarkoittaa sitä, että kun eläimiä hoidetaan myös tunteella ja fiiliksellä, asioita on helpompi nähdä ja hallita.” 

image

 

LEDIMAPPUJEN ALLA

Kiikan perhetilan kanat ovat kasvaneet ledilamppujen valossa jo useiden vuosien ajan. Ledejä ei otettu käyttöön pelkästään säästösyistä, vaan myös siksi, että kanat voisivat paremmin. ”Havaintojemme mukaan ledilamput ovat vähentäneet kanojen stressiä. Valo lankeaa kanalaan  aivan eri tavalla kuin hehkulampuista, se on tasaista eikä väreile ja sitä voi verrata päivänvaloon. Kanat ovat herkkiä ja ne reagoivat erilaisiin asioihin. Valosta johtuvan stressin väheneminen on parantanut kasvua selvästi. Kaiken lisäksi nämä ovat olleet todella kestäviä lamppuja." 
 
Paitsi valo, myös muut olosuhteet pidetään Kiikan kanalassa tasaisina. Kasvatustilat lämpiävät kotimaisella polttoaineella, hakkeella ja turpeella. Kanat ruokitaan rehun  lisäksi oman pellon vehnällä. Paitsi vehnää, tilalla viljellään myös ohraa ja rypsiä. Lanta käytetään  hyväksi omilla pelloilla. 

Kesät ovat Kiikan tilalla työntäyteisiä. 
 
"Työ on kuitenkin kivaa. Nautin fyysisestä työstä ja kun saa olla ulkona ja liikkua paljon. Askelmittariin kertyykin askeleita runsaasti eli hyötyliikuntaa saa päivän mittaan todella paljon. Parasta on myös tämä maalaiselämä ja kun saa tehdä työtä omaan tahtiin”, kertoo Anne-Maria. Kiikan perhetilan väki toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, miten vastuullisesti Suomessa tuotetaan lihaa. ”Viemme vieraitamme tutustumaan kasvatustiloihin ja tähän asti kaikki vierailleista ovat yllättyneet positiivisesti esimerkiksi siitä, etteivät tilan kanat olekaan häkeissä ja elävät vapaina. Joten alallamme riittää vielä työmaata ennakkokäsityksien muokkaamiseksi.” 

image