KARHUMÄEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Teemu Vesa ja Helena Kangasluoma
  • Perheeseen kuuluu kaksi lasta, Kiia ja Jare
  • Tilalla on kasvatettu siipikarjaa vuodesta 1966
  • Tilalla on kolme toimialaa: koneurakointi (Bekk Team), siipikarjan kasvatus ja peltoviljely

Karhumäen tilaa voi sanoa siipikarjan kasvatuksen edelläkävijäksi, ensimmäiset untuvikot kun tulivat tilalle jo vuonna 1966.

”Tämän päivän maataloudessa kannattavuus on sellainen, että täytyy melkein olla kotieläintila, jos aikoo itsensä elättää”

 

PITKÄ PERINNE SIIPIKARJAN KASVATUKSESSA

 

Karhumäen tilaa voi sanoa siipikarjan kasvatuksen edelläkävijäksi, ensimmäiset untuvikot kun tulivat tilalle jo vuonna 1966. Nykyinen isäntä Teemu Vesa otti sukutilan ohjakset käsiinsä joulukuussa 2020 tehdyn tilakaupan jälkeen. Karhumäki on Teemun äidin puolen sukutila, jota Teemun eno on isännöinyt. Tilan kasvattamot oli vuokrattu naapurille muutaman vuoden ajaksi, mutta Teemu halusi ryhtyä siipikarjan kasvattajaksi ja hän kotiuttikin toiminnan takaisin tilansa nimiin. ”Tämän päivän maataloudessa kannattavuus on sellainen, että täytyy melkein olla kotieläintila, jos aikoo itsensä elättää”, toteaa isäntä, joka viljelee viljaa noin 200 hehtaarin alalla ja tekee laajamittaista koneurakointia. Tila työllistää Teemun ja hänen Helena-puolisonsa lisäksi vuosittain 5-10 henkilöä. Maatilan työt tulivat vuonna 1989 syntyneelle Teemulle tutuiksi jo lapsena. "Vanhemmillani oli aikoinaan lypsykarjaa, silloin se kipinä varmasti syttyi. Kun karjasta luovuttiin ja tuli mahdollisuus lähteä tätä äidin puolen sukutilaa jatkamaan, en miettinyt asiaa kahta sekuntia pidempään. Maatalous on aina ollut minun juttuni.”

image

 

YRITTÄJÄKSI 18-VUOTIAANA

 

Teemu perusti ensimmäisen yrityksensä 18-vuotiaana. Maatalouden ja tienhoidon palveluihin hän erikoistui 2010. Yritys on nimeltään Bekk Team. ”Yrittäjänä olin jo tottunut pitkään päivään, mutta kyllähän tässä isännän roolissa ja siipikarjan kasvatuksessa on tullut vastaan paljon myös uusia asioita. Onneksi lähellä on monta kollegaa, joilta voi kysellä neuvoja.” Karhumäen tila sijaitsee Pakkalan kylässä, josta löytyy useita tunnettuja, samaan tuotantosuuntaan erikoistuneita tiloja. Useimmat isännistä ovat Teemun kanssa samaa ikäluokkaa.

 

HYVIÄ TULOKSIA ON SAATU

 

Teemu ja Helena ovat jakaneet työt ja vastuut siten, että Helena hoitaa kanat ja Teemu tilan muut työt. Helena työskenteli aiemmin panimoalalla, mutta vaihtoi ammattia tilakaupan ja sukupolvenvaihdoksen myötä. ”Helena ei ollut ikinä käynyt kanalassa, kun aloitimme kasvatuksen. Tämä kuitenkin sopii hänelle hyvin, sillä hän on todella tunnollinen ja tarkka kaikessa mitä tekee. Toki se sopii meille molemmille. Meillä on ollut kova halu oppia, ja olemmekin pärjänneet hyvin siipikarjan kanssa. Hyviä tuloksia on saatu.” Ensimmäisen kanaeränsä he kasvattivat vuoden 2021 alussa. Osa Karhumäen tilan viljasta menee nyt omien lintujen ruokintaan. Tilan kaikki rakennukset lämpiävät hakkeella, jota saadaan myös omista metsistä ja omien peltojen reunoilta. Teemun suunnitelmissa on tilan laajentaminen. ”Peltoa hankitaan lisää sitä mukaa kun sitä tulee tarjolle. Jos mahdollista, tarkoitus on laajentaa myös siipikarjapuolta. Kasvavalla alalla täytyy kasvaa, jotta pysyy mukana.” Merkittävä osa tilan toimeentulosta tulee myös jatkossa koneurakoinnista. Karhumäen tilan isäntä tekee seitsemänpäivästä työviikkoa, joten vapaa-aikaa ei paljon jää. Välillä hän kuitenkin hyppää vuodenajasta riippuen joko moottorikelkan tai puolisonsa kanssa ”pappamopo” Gold Wingin selkään nollaamaan mahdollista stressiä.

image