JOUPIN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Tilaa isännöivät Jussi ja Outi Hantula sekä Timo Hantula. 
  • Broilereita on kasvatettu vuodesta 1986. 
  • Tilalla kasvatetaan myös possuja.

Seinäjoen kaupungin kupeessa sijaitseva Joupin tila on lajinsa harvinaisuus. Tila nimittäin on liittynyt kaukolämpöön, eikä uuteen Ideparkiinkaan ole kuin muutaman kivenheiton matka. Lakeuden Ristikin kohoaa neljän kilometrin päässä. 

”Lannanlevityksen kanssa on oltava tarkkana: pitää pyrkiä siihen, ettei ainakaan äitienpäivänä tai vappuna levitetä lantaa, ettei ärsytetä asukkaita."

 

”KAUPUNKILAISKANAT ASUVAT LÄHELLÄ IHMISIÄ"

Kaupungin ja asutuksen läheisyys asettaa tilanpidolle omat vaatimuksensa, mutta isäntäpari Jussi ja Outi Hantulan mukaan yhteiselo on aina sujunut hyvin. ”Lannanlevityksen kanssa on oltava tarkkana: pitää pyrkiä siihen, ettei ainakaan äitienpäivänä tai vappuna levitetä lantaa, ettei ärsytetä asukkaita. Tähän mennessä ei ongelmia ole tullut”, isäntä kertoo. Joupin tilalla on kasvatettu kanoja aina vuodesta 1986 lähtien, jolloin ensimmäiset untuvikot saapuivat. Tilalla kasvaa myös possuja, joten tekemistä riittää. Outin ja Jussin lisäksi tilan nuori-isäntä Timo Hantula on täysipäiväisesti mukana askareissa. Työt on jaettu siten, että Jussi huolehtii kanoista ja Timo ja Outi possuista. Ulkopuolista työvoimaa käytetään kanojen lastauksessa sekä hallien pesussa ja kunnossapidossa.

 

Hantulat tekevät yhteistyötä myös naapurin isännän, Jussin veljen Laurin kanssa. Joupin perhetilan pelloilla kasvaa vehnää broilereiden ruuaksi sekä ohraa possuille, mutta myös sokerijuurikasta ja kauraa myyntiin. Eläimistä on pidettävä hyvää huolta joka päivä. Tämä tarkoittaa, että kasvatushalleilla käydään vähintään kolme kertaa päivässä. 

 

”Aamuin illoin ja tarpeen mukaan muulloinkin mennään halliin ja katsotaan, että kanat saavat vettä ja rehua riittävästi ja että kaikki on kunnossa.” Seinäjoen Energian kaukolämpöön liittyminen on Jussin mukaan tuonut huomattavan paljon helpotusta maatilan arkeen. ”Kaukolämpö tuotetaan kotimaisella polttoaineella kustannustehokkaasti ja toimintavarmasti.” Joupin perhetilan kasvattamot sijaitsevat radan takana täysin erillään Hantuloiden pihapiiristä. Matkaa kotoa broilerihalleille on noin kilometri. ”Tämän takia käytämme vartiointipalvelua, joka kiertää tarkistamassa, että rakennukset saavat olla rauhassa mahdollisilta kutsumattomilta vierailta. Kameravalvontakin meillä siellä on ”, isäntä kertoo. 

image

 

PÄÄRYNÄHILLOA JA KANALOORAA 

 

Hantuloiden omassa puutarhassa kasvaa hieman eksoottisempia hedelmiä, kuten viinirypäleitä, luumuja ja päärynöitä. ”Justiin eilen syötiin omista päärynöistä tehtyä hilloa”, kertoo isäntä. Tilan pääkokki on Outi, joka myös toimii Seinäjoella maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana. Arvatenkin Joupin perhetilan kanasta syntyy herkullisia aterioita, joista yksi, ”kanaloora” on isännän mukaan ylitse muiden. 

 

 

image