ITÄLEHDON TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä: Marko Itälehto, perheeseen kuuluu tytär Jenina 
  • Broilereita on kasvatettu vuodesta 2005. 
  • Tila sijaitsee Ilmajoen Harjunmäellä. 

Ilmajokelainen Marko Itälehto on kotoisin sikatalouteen erikoistuneelta maatilalta. Kanat tulivat tutuiksi yläasteikäisenä, kun hän pääsi kesätöihin broileritilalle. Siinä vaiheessa Marko ei vielä aavistanut, että olisi joskus itse kanatilan isäntä. 

”Kanat ruokitaan A-Rehun rehulla, jonka joukkoon laitettaan kokojyvävehnää ja kauraa.”

 

RAUHALLISUUS ON VALTTIA KANOJEN KANSSA

Kävi kuitenkin niin, että Marko oli 22-vuotias, kun hänen silloisen puolisonsa kotitilalla ryhdyttiin suunnittelemaan tilakauppaa. Markosta tuli isäntä, ja tila sai uuden nimen. Työ broilereiden kanssa oli alkanut 1972, kun tilalle oli perustettu broilerimunittamo. 2005 munittamo muutettiin kasvattamoksi. Marko ei ole koskaan pelännyt työntekoa, eikä into ole hiipunut matkan varrella, vaikka erilaisia käänteitä onkin riittänyt. Valppaus on äärimmillään aina silloin, kun kanat kasvavat hallissa ja vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Ja ”mures” hellittää vasta, kun ne viedään teuraiksi ja seuraa parin viikon tauko. ”Onhan se aina suuri helpotus, kun tietää, ettei pariin viikkoon tarvitse murehtia eläimiä. Voi pitää pienen lomankin, jos ehtii. Sen jälkeen aletaan taas uudella innolla pesemään ja odottamaan uusia untuvikkoja.” 

 

Kanojen hoito on tarkkaa työtä. Aamuin illoin Marko käy kiertämässä kasvattamot ja varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Hän seuraa päivittäin kanojen painon kehitystä, samoin rehun kulutusta ja lämmitystä. 

Eniten työtä on kesäaikaan. Silloin Itälehdon isäntä painaa pitkää päivää pelloilla ja nauttii, kun saa tehdä hommia yölläkin. Pelloilla viljellään vehnää, kauraa, rypsiä ja hernettä. ”Kanat ruokitaan A-Rehun rehulla, jonka joukkoon laitettaan kokojyvävehnää ja kauraa.” Kananlanta käytetään hyödyksi omilla pelloilla. Kasvattamot lämpiävät kotimaisella energialla, ja aurinkosähköjärjestelmäkin on Itälehdon isännällä suunnitelmissa. 

image

 

MESTARIKYNTÄJÄ

Markon perheeseen kuuluu yksi lapsi, tytär Jenina, joka auttelee mielellään varsinkin tipujen hoidossa. Muuta apua Marko saa vanhemmiltaan, ja tila työllistää myös yhden työntekijän. Markon syntymäkotitilaa isännöi velipoika, joka on erikoistunut sikojen kasvatukseen. Tilat sijaitsevat noin 10 kilometrin päässä toisistaan, ja veljekset luonnollisesti tekevät yhteistyötä. Itälehdon miesväki tunnetaan hyvistä kyntötaidoistaan. Marko on voittanut lukuisia lajin Suomenmestaruuksia ja osallistunut viidesti kynnön MM-kisoihin. 

 

”Kun pärjäsi ja voitti, pääsi ulkomaille kisaamaan. Ensimmäinen MM-kisa oli Uudessa-Seelannissa. Omalta osaltani kisaaminen loppui vuonna 2007, kun tuli mahdollisuus laajentaa kasvattamoa. Nykyäänkin kierrän kisoissa aina kun mahdollista, mutta vain kannustamassa veljeä.” Markon mukaan rauhallisuus on hyvän kyntäjän tärkein ominaisuus. Rauhallisen luonteensa Itälehdon tilan isäntä on säilyttänyt, vaikka kisakyntäminen onkin jäänyt. 

image