HUVIKUMMUNTILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Tilallinen: Elina Ahteenpää, perheeseen kuuluu poika Roni.
  • Broilereita on tilalla kasvatettu vuodesta 1991.
  • Tilalla on myös hevostalli.

Huvikummun tila Isonkyrön Orismalassa on paikka, jossa maatilan työt ja hevosurheilu kulkevat käsi kädessä.

Hyvä paikka elää ja kasvattaa kanoja

 

Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1991 lähtien. Työn aloitti Reijo Humalainen, joka ryhtyi samana vuonna kotitilansa isännäksi. Nyt sukupolvi on vaihtunut ja vastuu on siirtynyt Reijon tyttärelle Elina Ahteenpäälle. Tilan nimi tuo väkisinkin mieleen Peppi Pitkätossun, ja herää kysymys, viittaako nimi juuri pisamakasvoiseen ja energiseen tyttäreen. Elina kuitenkin kertoo tilan saaneen nimensä jo ennen hänen syntymäänsä.

 

”Isän oli pitänyt keksiä nimi kummun päällä olevalle tilalle, jolle rakennettiin omakotitalo, ja siitä tuli sitten Huvikumpu”, kertoo Elina, joka tekee tilan töitä edelleen yhdessä isänsä kanssa. Työn touhussa on mukana myös Elinan poika Roni. ”Vauvana hän nukkui vaunuissa kanalan pihassa, ja nykyään hän auttaa, kun untuvikot tulevat. Roni myös kiertää halleja kanssani ja ilmoittaa aina kun näkee huonovointisen kanan.”

 

Elina harrastaa maatalousyrittämisen ohella raviurheilua: hän on käynyt Kaustisen Raviopiston ja omistaa neljä suomenhevosta. ”Olen vähentänyt raviurheilua Ronin syntymän jälkeen, mutta tarkoitus on alkaa harrastaa enemmän taas kun aikaa jää, kertoo Elina, joka kirmaa välillä ratsuhevosen selässä pitkin metsiä. ”Meillä on yksi ratsukoulutettu entinen ravuri, jolla teen koulukiemuroita. Se on hyvä tapa saada aivot hetkeksi narikkaan." Huvikummun perhetila sijaitsee lähellä Laihian rajaa, ”kaukana kavalasta maailmasta”. Tilalta on sama matka sekä Laihialle, Isoonkyröön että Ylistaroon. ”Nautin tästä paikasta. Vaikka tässä työtä riittää, se on vapaata, ja aikataulut saa valita itse.”

image

 

PUUPPOHJAINEN KUIVIKE PITÄÄ JALAT KUNNOSSA

Tilan omilla pelloilla kasvaa vehnää kanojen ruuaksi. Kananlanta hyödynnetään omilla pelloilla, ja kasvatustilat lämpiävät kotimaisella polttoaineella. Huvikummun kanoilla on hyvät oltavat, sillä ne asustavat Laihialta Jukajan sahalta saatavan kutterin sekä Ylistarosta tulevan murukuivikkeen päällä.

 

”Niistä tulee kuiva ja pitävä pohja kanoille. On tärkeää, että pohjat ovat hyvässä kunnossa ja niiden päällä on hyvä mammia ja olla. Tämä kuivike tekee myös hyvää lintujen jaloille. Virikkeinä meidän kanoilla on orsia, naruja sekä punaisia sählypalloja.” Elina on huomannut, että kanasta on tullut suosittu ruoka tuttavapiirissä. ”Minulla on hevoskoulun ajoilta ystäviä ympäri Suomen, ja viesteistä päätellen moni syö nykyään paljon kanaa. On hienoa olla mukana tuottamassa kauppoihin puhdasta suomalaista lihaa.”

image