HUHTIMÄEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Antti ja Johanna Ojaniemi, perheeseen kuuluu neljä tytärtä 
  • Tila on ollut samalla suvulla 1950-luvulta lähtien. 
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1986 

Lintujen hyvinvointi on Huhtimäen perhetilalla kunnia-asia. Hyvinvointi lähtee hyvistä olosuhteista.

”Tilaa pitää kehittää ja uusille ideoille on oltava avoin” 

 

Kun Antti ja Johanna Ojaniemi vuonna 2006 ottivat viestikapulan ja ryhtyivät jatkamaan Peräseinäjoella sijaitsevaa tilaa Antin vanhempien jälkeen, tilalla oli kasvatettu broilereita jo 20 vuotta. Toimintaa on kehitetty ja laajennettu vuosikymmenten mittaan. Huhtimäen tila on ollut saman suvun hallussa kolmen sukupolven ajan. Tilan ostivat Antin isovanhemmat, jotka harjoittivat 1950-luvulle tyypillistä monimuotoista maataloutta. Seuraava sukupolvi, eli Antin vanhemmat vaihtoivat lypsykarjan broilereihin 1986. Antin mukaan työ tilalla on haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. 

 

”Näemme työmme tulokset jokaisen kasvatuserän jälkeen. Jokainen erä myös opettaa tekemään asioita vielä paremmin. Tilaa pitää kehittää ja uusille ideoille on oltava avoin.” Antilla ja Johannalla on neljä tytärtä, jotka auttavat tilan töissä ainakin niinä päivinä, kun uudet untuvikot saapuvat halleihin. Oman perheen lisäksi tila työllistää yhden osa-aikaisen työntekijän kiireisimpänä aikana, joka alkaa kesällä ja jatkuu syksyyn. Yhteistyötä tehdään myös muiden tuottajien kanssa. ”Meillä on lähialueen kasvattajien kanssa yhteinen WhatsUp-ryhmä, joka tulee auttamaan tipujen vastaanotossa. Siinä samalla on mukava vaihtaa tietoa ja kuulumisia.” 

image

 

SÄHKÖÄ AURINGOSTA 

Ojaniemen tilalla pyritään energiatehokkuuden parantamiseen monin eri tavoin. Hallit lämpiävät kotimaisella energialla ja sähköä tuotetaan omalla 42 kilowatin aurinkovoimalalla. ”Aurinkopaneelit tuottavat kesäaikana kaiken kasvatushalleissa kulutettavan sähkön”, kertoo isäntä, jonka mukaan hallien ilmastointia on remontoitu ja uudistettu niin ikään. 

”Järjestelmiä on parannettu niin, että pehkut pysyvät kuivina ja olosuhteet optimaalisina. 2016 tehtiin uusi, hakkeella toimiva lämpölaitos vanhan rinnalle. Tämä uusi on tehokkaampi ja toimii paremmalla hyötysuhteella.” 

Tilan pelloilla viljellään vehnää omille kanojen ruuaksi sekä rypsiä ja ohraa viljelykierron vuoksi.  

 

Kun kanat ovat lähteneet teuraaksi ja perhe lähtee lomareissulle, katseet etsivät kaupan lihahyllystä oman tilan kanaa. Huhtimäen perhetilan broileria on tullut vastaan sekä Lapissa että Etelä-Suomessa. ”Mukavaltahan se aina tuntuu. Olemme ylpeitä, että saamme tuottaa puhdasta kotimaista ruokaa”, Antti summaa. 

image