HEIKKOLAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Heikki ja Heli Kiikka
  • Perheeseen kuuluu viisi lasta.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 2003 lähtien

Heikkolan tilalla Seinäjoen Ylistarossa on kasvatettu siipikarjaa ja viljelty maata vuodesta 2003 lähtien.

”Mukavin vaihe on se, kun uudet untuvikot tulevat”

 

Heikki ja Heli Kiikalla on viisi lasta, joista vanhin, Aatu, opiskelee agrologiksi ja jatkaa tilaa vanhempiensa rinnalla. Muut lapset auttavat tilan töissä niin ikään, varsinkin kesällä, kun koulusta on vapaata. ”Lapset hoitavat kesällä kanalaa ja lomittavat, ja voin itse keskittyä viljelypuoleen”, kertoo isäntä. Apua hän saa tarvittaessa apua myös Jarmo-veljeltään, jolla on oma broilerikasvattamo samalla kylällä. Avunanto toimii molemmin puolin. ”Aluksi tehtiin yhdessä kaikki hommat, mutta kun tuotanto ja pinta-alat kasvoivat, molemmat ovat keskittyneet enemmän omiin töihinsä.”

 

Heikin mukaan työ kanojen kanssa on sitovaa, mutta palkitsevaa.

”Markilla pitää olla aina yksi henkilö 24/7, eikä tästä voi poistua kasvatuksen aikana kuin maksimissaan muutaman kilometrin päähän. Kanoja ei saa jättää ilman valvontaa.” Hallit siivotaan ja pestään aina itse. Kun halli on puhdas ja kuivikkeet lattialla, alkaa Heikin mukaan työn mukavin vaihe. ”Se on aina helpottavaa ja mukavaa, kun uudet untuvikot tulevat.”

image

 

Linnut ruokitaan omilla pelloilla kasvavalla vehnällä sekä A-Rehun täysrehulla. Tilan pelloilla viljellään vehnän lisäksi rypsiä. Kanala lämpiää hakkeella, joka saadaan omasta metsästä. Energiaomavaraisuus tulee kasvamaan myös kanalan katolle asennettujen aurinkopaneeleiden myötä. Kanankasvatus Atrian perhetilalla on aina ollut Heikille mieluisaa, ja sitä se on myös Aatu-pojalle, joka haaveilee tuotannon laajentamisesta. 

 

”Atrian tuottajana on hyvä toimia, sillä kaikki pelaa hienosti ja neuvoja saa aina kun on tarvetta.” Kun Heikkolan perhetilan kanaa ilmestyy kauppoihin, Heikki saa terveisiä kyläläisiltä ja tutuilta. ”Kun joku kertoo nähneensä meidän broileria vaikkapa Ivalon S-marketissa, kyllähän se hyvältä tuntuu.”

image