HAKULISEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Pirjo ja Pertti Hakulinen
  • Toinen isäntäpari Viivi ja Pasi Aarnilähde. Perheeseen kuuluu poika Alexander.
  • Broilerinkasvatus alkoi tilalla vuonna 1985

Kangasalan Sahalahdella Hakulisen tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1985. Broilerinkasvatuksen aloittivat Pirjo ja Pertti Hakulinen, joille lohkottiin vuonna 1985 tila Pertin kotitilasta.

Sitkeyttä, määrätietoisuutta ja vastuullisuutta

 

Nyt paikka on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle, Viivi ja Pasi Aarnilähteelle. Pertti kertoo jättävänsä elämäntyönsä Viiville luottavaisin mielin.

”Viivi on ihan uskomaton eläintenhoitaja. Joskus hän kanniskelee lintuja kasvattamossa ja puhuu niille. On hienoa nähdä, että joku hoitaa eläimiä niin syventyneesti”, isä toteaa. Viivi on opiskellut tietojenkäsittelyä eikä alun perin aikonut jatkaa vanhempiensa aloittamaa työtä. Vuonna 2010 hän tuli kotitilalle tuuraamaan isänsä sairauslomaa ja huomasikin viihtyvänsä töissä niin hyvin, että valmistumisen jälkeen hän pestautui täysipäiväiseksi kasvattajaksi. ”Olen tosi tyytyväinen päätökseen. Työ on antanut paljon ja tuntuu mielekkäältä. Saan hoitaa ammatikseni eläimiä ja olen saanut mahdollisuuden kasvattaa lapseni maalaisympäristössä. Myös itselleni tärkeä luonto on lähellä”, Viivi miettii.

 

Viivin mukaan it-opinnoista on apua broilerikasvatuksessa: kun tuntee kasvattamoissa käytettävän teknologian hyvin, sitä osaa myös hyödyntää. Vanhemmiltaan hän sanoo oppineensa käytännön taitojen lisäksi runsaasti yrittäjyydessä tarpeellista asennetta. ”Sitkeyttä, määrätietoisuutta ja vastuullisuutta”, Viivi luettelee. Helmikuussa 2020 Hakulisen perhetila palkittiin Atrian Liha-akatemiassa onnistuneesta työstä ja alkutuotantoon liittyvän tiedon jakamisesta. Broilerien hyvinvointia mittaava jalkapohjaindeksi on Hakulisilla aina ollut nollatasoa, mikä merkitsee terveitä lintuja. Tilan toimintaan on käynyt tutustumassa eläinlääkäreitä ja eläinlääkäriopiskelijoita muun muassa Suomesta, Puolasta, Liettuasta ja Kyprokselta. Lisäksi Hakuliset ovat jo vuosien ajan käyneet ammattiopistossa luennoimassa broilerinkasvatuksesta.

image

 

PALKITSEVAA TYÖTÄ

Sukupolvenvaihdoksen murroksessa maatilan töitä tekevät nyt etupäässä Viivi ja Pertti. Viivin puoliso Pasi työskentelee Tampereella tietojenkäsittelyalalla, mutta on myös tilalla tausta-apuna. Hakulisten rakennukset lämpiävät pääasiassa kotimaisella puupelletillä. Perhe pitää ylipäätään tärkeänä sitä, että toiminnassa käytetään suomalaisia tuotteita ja palveluita aina kun mahdollista.

Emännän saappaisiin astuvan Viivin mukaan parasta työssä on se, kun näkee lintujen voivan hyvin. ”Kyllä se on palkitsevaa, kun menee kanojen luokse ja huomaa, että ne ovat terveitä ja hyvinvoivia ja että niillä on hyvät oltavat. On mukavaa nähdä, että kaikella sillä tehdyllä työllä on ollut vaikutusta.”

image