HAAPALAN VELJESTEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isännät: Jussi ja Sami Haapala 
  • Tila on perustettu 1800-luvun alussa. 
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1997. 
  • Tilalla on myös lihasikala. 

Veljekset Jussi ja Sami Haapala isännöivät 1800-luvun alussa perustettua Haapalan tilaa Ilmajoen Kiikerinkylässä. Vastuu tilanpidosta siirtyi vuonna 2001 veljeksille, jotka edustavat sukutilansa viidettä isäntäpolvea. 

"Tässä oppii koko ajan uutta, valmiiksi ei voi tulla koskaan”

 

VIIDENNEN POLVEN ISÄNNÄT

 

Broilereiden kasvatuksen aloittivat Jussin ja Samin vanhemmat vuonna 1997. Tilalla on myös lihasikoja, mikä tarkoittaa, että työtä ja tekemistä riittää ympäri vuoden.  Aivan kahdestaan Jussi ja Sami eivät selviä. Käsipareja tarvitaan varsinkin niinä päivinä, kun linnut lähtevät Atrialle. Sen jälkeen hallit puhdistetaan ja urakoitsija tulee pesemään ne. Lopuksi hallit vielä kuivitellaan seuraavaa kasvatuserää varten. Joskus käy niinkin, että sikala ja kanalat tyhjenevät samaan aikaan. 

 

Eläinten hyvinvointia seurataan koko kasvatuksen ajan, mikä tarkoittaa, että isännät tekevät joka päivä monta tarkistuskierrosta sekä sikalassa että broilerihalleilla. ”Kasvatuseristä tuleva palaute luetaan huolella läpi ja katsotaan missä onnistuttiin ja mihin pitää kiinnittää lisää huomiota”, kertoo Jussi. 

Haapalan perhetilan broilerit kasvavat lähiruualla, josta osa tulee Koskenkorvan A-Rehun tehtaalta ja loput omilta sekä naapureiden pelloilta.  

image

 

”Meille on tärkeää, että lintujen saama ruoka on ympäristöystävällistä. A-Rehu on kehittänyt rehun, jossa on kotimaista härkäpapua ja hernettä, eli kotimaista valkuaista.” Ympäristönäkökohdat on huomioitu tilalla monin tavoin: Tuotantorakennukset lämpiävät kotimaisella uusiutuvalla energialla – hakkeella ja kaurankuoripelletillä, ja osa tilan sähköstä tuotetaan omalla aurinkovoimalalla. Veljekset saavat usein hyvää palautetta kuluttajilta, jotka ovat ostaneet Haapalan perhetilalla tuotettua lihaa. ”Palautetta on tullut samaan aikaan sekä Helsingistä että Utsjoelta. Itse ei yleensä ehditä kauppaan juuri silloin, kun omia tuotteita on hyllyssä, sillä siinä vaiheessa pestään halleja ja valmistaudutaan uusien untuvikkojen tuloon.” 

 

Alun perin vain Samista piti tulla isäntä, sillä Jussilla oli muita suunnitelmia. Ennen armeijaa Jussi haaveili oikeustieteen opinnoista, mutta opiskelikin agrologiksi ja löysi itsensä isännän saappaista. Valintaansa hän ei ole koskaan katunut. ”Tämä on monipuolista työtä. On hienoa omalta osalta pitää maaseutua elinvoimaisena ja luoda tänne työpaikkoja”, toteaa Jussi, joka on mukana monissa erilaisissa luottamustehtävissä kunnanvaltuustosta maanmiesseuraan ja MTK:n johtokuntaan. ”Se on hyvää vastapainoa työlle, ja on mukavaa saada uusia näkökulmia asioihin.” Velipoika Sami taas harrastaa vapaa-aikanaan vanhojen autojen pelastamista ja ruuvailua. 

image