ASUNMAAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Juhana Asunmaa ja puoliso Katja
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1978 lähtien.
  • Tilalla on myös nautakarjaa.

Asunmaan perhetilalla Kauhavan Alahärmässä linnut ja naudat elävät sulassa sovussa. Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1978.  Työn aloittivat Kalevi ja Anneli Asunmaa, ja sitä jatkaa heidän poikansa Juhana Asunmaa yhdessä puolisonsa Katjan kanssa.

”Itsekin ostetaan oman tilan kanaa”

 

 

Tilalla on ollut eläimiä pitkään. ”Jo Niilo-paapalla oli aikanaan muutamia tuhansia munivia kanoja sekä munituskanojen alkukasvatusta. Esikasvatus tapahtui samoissa tiloissa, joissa ryhdyttiin kasvattamaan broilereita.” Kana- ja nautatilalla on monenlaista tekemistä, ja konekaluston on oltava monipuolinen:

”Heinänkorjuuseen on oma kalustonsa, nautojen ruokinnassa käytetään apevaunua, jolla sekoitetaan heinät ja murskavilja keskenään. Viljanviljelyssäkin tarvitaan monia koneita, kuten puimuria ja viljakärryjä. Traktoreita meillä on kolme sekä lisäksi kurottaja-trukki, jolla muun muassa lastataan apevaunua ja levitetään kuivikkeita”, isäntä kertoo.

 

Kiireisimpiä aikoja ovat keväät, sillä tilalla viljellään myös viljaa. Osa eläinten ruuasta tulee omilta pelloilta. ”Meillä oma ohra ja kaura menevät naudoille, ja linnuille ostetaan vehnää lähialueen muilta viljelijöiltä. Rehu tulee A-Rehulta.”

Peltotöissä apuna on osa-aikainen työntekijä. Tilalla asuu myös vanha isäntäpari Kalevi ja Anneli Asunmaa.

 

Muiden tilojen sekä maatilataloutta palvelevien urakoitsijoiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Kun broilerit saavuttavat teurasiän, ulkopuolinen urakoitsija tulee lastaamaan linnut.  Lämmityksessä käytettävän hakkeen tekee tuttu urakoitsija.

image

 

YMPÄRIVUOROKAUTISTA VALVONTAA 

Lintujen hoito on Juhanan mukaan tarkkaa työtä. ”Valvonta on ympärivuorokautista, mikä tarkoittaa, että puhelinta on pidettävä aina mukana ja sen on oltava lähellä. Hallit kierretään aamuisin sekä illalla vähän ennen iltauutisia, minkä jälkeen linnut menevät nukkumaan. Kierroksella varmistetaan, että kaikki on hyvin.”

 

”Linnut kasvavat niin nopeasti, että jatkuvasti on huolehdittava esimerkiksi juomalaitteiden oikeasta korkeudesta, jotta linnut saavat vettä oikein koko ajan. Myös painon seuraaminen on tärkeää.” Asunmaan perhetilalla kanat kasvavat tyytyväisinä ledilamppujen alla. Kun omalla tilalla tuotettua lihaa ilmestyy kaupan hyllyyn, sitä ostetaan mielellään itsellekin. ”Onhan se hienoa, kun voi ostaa omalla tilalla tuotettua lihaa. Se on taatusti kotimaista, ja hyvä niin”, isäntä hymyilee.

 

image