AROVAINION TILA

PERHETILAN FAKTAT

  • Isäntäpari Jari ja Satu Hantula, perheeseen kuuluu kaksi aikuista poikaa. 
  • Tila ollut Hantuloilla vuodesta 1958 lähtien. 
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1987. 

Arovainion perhetila on ollut Hantulan perheellä vuodesta 1958 lähtien. Tilalla asui aiemmin perhe, joka muutti Lapualta Australiaan, ja nykyisen isännän Jari Hantulan vanhemmat ostivat tilan itselleen. Tilaan kuului tuolloin kahdeksan hehtaaria maata ja se liitetiin osaksi Hantuloiden omaa tilaa. 

"Vaikka automatiikka olisi viety kuinka pitkälle, kanalassa on aina hyvä käydä paikan päällä.”

 

Jari ja Satu Hantulan perheeseen kuuluu kaksi aikuista poikaa. Satu käy tilan ulkopuolella töissä sekä vastaa kodin ruokahuollosta. Lintujen hoito ja tilan muut työt ovat pääasiassa isännän vastuulla, mutta esimerkiksi lastauspäivinä hän saa apua ulkopuolisilta urakoitsijoilta. 

 

Lintujen hyvinvointia Jari varmistaa käymällä kanalassa aamuin illoin sekä päivälläkin tarpeen mukaan. ”Seuranta on aktiivista. On tärkeää varmistaa etukäteen asioita niin, ettei tulisi hälytyksiä. Vaikka automatiikka olisi viety kuinka pitkälle, kanalassa on aina hyvä käydä paikan päällä”, Jari kertoo. 

 

Kanat ruokitaan A-Rehulta saatavalla täysrehulla sekä vehnällä, jota viljellään omilla pelloilla. Tilalla tehdään pieniä ilmastotekoja. Yksi tällainen on led-lamppujen hankkiminen kasvattamoihin samalla kun ohjauskeskukset uusittiin. 

 

Hantulat ryhtyivät kasvattamaan kanoja vuonna 1987. Aloitus on jäänyt hyvin mieleen, sillä kun kasvattamo saatiin valmiiksi, talvesta tuli vuosisadan kylmin: lämpömittarin elohopea putosi alle 40 asteeseen ja pakkanen pysyi miinus 30 asteessa kaksi kuukautta. Kylmän talven jälkeen tuli vuosisadan kylmin kesä ja katovuosi.

 

Useiden kymmenien vuosien ajan tilalla oli myös lehmiä sekä hereford-lihakarjaa. Lihakarjankasvatuksen aloitti Jarin isä vuonna 1963 Ruotsista tuoduilla herefordeilla, kunnes vuonna 2004 Jari keskittyi broilereihin. Työnteko omalla tilalla on aina ollut Jarin mieleen. Mieluista aikaa on kevät, kun päivä pitenee, muuttolinnut tulevat ja saa lähteä peltotöihin. ”Oikein odotan, että pääsisi pellolle”, kertoo Arovainion perhetilan isäntä, jota linnut ja luonnossa liikkuminen ovat innostaneet jo lapsuudesta asti. 

image

 

MONIPUOLISTA LIIKUNTAA

Jari ja Satu harrastavat aktiivisesti liikuntaa: Jari hiihtää, rullaluistelee, pelaa kaukalopalloa, tennistä sekä nelinpelinä pelattavaa padelia. Satu taas harrastaa lenkkeilyä. Hantulat ovat olleet myös aktiivinen kiekkoperhe: jääkiekko on aina ollut miesväen harrastus. 

 

Kun oman tilan kanaa ilmestyy kauppoihin, Hantulat ostavat sitä aina myös omaan pakastimeensa. Isännän suurta herkkua on maustamattomista filesuikaleista valmistettu kanakastike. ”Kaverit Etelä-Suomesta laittavat aina silloin tällöin kuvaa Arovainion tilan kanasta ja kysyvät, että onko hyvä ostos.” 

image