J. SAAREN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari Jari ja Maria Saari, perheeseen kuuluu neljä lasta
  • Tila on perustettu 1998
  • Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 2005

Kurikassa J. Saaren tilalla isäntä Jari Saarta pitävät kiireisinä paitsi maajussin hommat myös neljä lasta, jotka auttavat mielellään tilan töissä.

”Kun saadaan Atrialta raportit ja niissä kerrotaan, että erä on onnistunut ja eläinlääkärin kommentit ovat neutraaleja, niin kyllähän se mieltä lämmittää”

 

MAATALOUSYRITTÄJÄNÄ 18- VUOTIAASTA ASTI

Jari on itsekin kasvanut maatilan töihin pienestä pitäen, sillä hänen vanhempansa Leena ja Markku Saari perustivat L. ja M. Saaren tilan vuonna 1975. Jari aloitti vanhempiensa rinnalla maatalousyrittäjänä vuonna 1998 ollessaan vain 18-vuotias. Ensimmäiset broileriuntuvikot hänelle saapuivat vuonna 2005. Sitä ennen kasvatettiin kalkkunoita.

 

Nyt Jarin, Leenan ja Markun broilerikasvattamot sijaitsevat vierekkäin, ja tilojen välillä tehdäänkin paljon yhteistyötä. Jos Leena ja Markku eivät ole kotona, Jari on vastuussa molemmista tiloista, ja sama toimii toiseen suuntaan.

Vaikka Jari olikin nuori aloittaessaan isäntänä, hommat sujuivat alusta asti kuin vanhalta tekijältä. Vuosien varrella kova into monipuoliseen ja vaihtelevaan työhön on säilynyt. Erityisesti mukava hetki työssä on se, kun on saanut broilerierän kasvatettua kunnialla ja pääsee lukemaan eläinlääkärin raportin.

 

image

 

J. Saaren tilalla kaikki rakennukset lämpiävät kotimaisella energialla. Tilalle ollaan hankkimassa myös aurinkopaneeleita. Saarien broilerit saavat ruokansa oman tilan pelloilta, joilla viljellään hernettä, vehnää ja kauraa. Haasteena työssä on se, että broilerinkasvatus vaatii jatkuvaa tarkkailua. Parannuskeinojakin mietitään kaiken aikaa: esimerkiksi kasvattamoihin rakennetut orret ja virikeratkaisut ovat lisänneet lintujen hyvinvointia entisestään.

 

Atria Perhetilan pakkauksista näkee, miltä tilalta liha on peräisin. Joskus ihmiset ovat laittaneet Jarille Helsingistä asti viestiä ja ihmetelleet, miten sikäläisen kaupan hyllyltä löytyy kurikkalaista kanaa. Saaret kokkaavat oman tilan kanaa aina, kun sitä bongataan lähikaupasta. ”Maustamaton broilerin jauheliha on meillä suosittua. Sitä käytetään joka viikko, ja siitä on tehty ihan kaikkea: pizzaa, piirakkaa, kastikkeita…”, Jari luettelee.

 

Vapaa-ajalla perhe tykkää harrastaa kukin tahollaan, mutta usein myös kokoonnutaan yhteen esimerkiksi metsäretkelle tai lautapelien ääreen. ”Silloin kun lomalle pääsee, lähdemme esimerkiksi Lappiin, jossa sitten touhutaan perheen kesken.”

image