A. & V. Rantalan tila

PERHETILAN FAKTAT

  • Isäntäväkenä Anniina ja Vesa Rantala perheineen.
  • Broilereita kasvatetaan Ylistarossa ja Alavudella. 
  • Kasvatuksen aloitti Anniinan isä vuonna 1973. 

Anniina ja Vesa Rantala kasvattavat broilereita sekä Ylistarossa että Alavudella. Perheen elämä pyöriikin tiiviisti broileritilojen pyörittämisessä. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä Amanda ja Adessa sekä Vesan pojat Miro ja Kimi. 

"On hienoa olla mukana tuottamassa laadukasta suomalaista broilerinlihaa”

 

Anniina on syntynyt broilerinkasvattajaperheeseen. Hänen isänsä Markku Haapala aloitti broilerituotannon ensimmäisten joukossa 1970-luvulla. Anniina onkin ollut mukana vastaanottamassa untuvikkoja jo ennen kuin on oppinut kävelemään.

 

”Tämä tila siirtyi meidän perheen omistukseen vuonna 2019 tehdyllä sukupolvenvaihdoksella”, kertoo Anniina, joka oli vain 18-vuotias ostaessaan setänsä tilan Ylistaron Kainastolta vuonna 2001. Siitä lähtien hän on kasvattanut kanoja. Välissä oli käytävä myös kouluja, ja broilerintuotannon ohella Anniina suorittikin tradenomin ja kauppatieteiden maisterin tutkinnot.

 

Vesa taas on toiminut LVI-alan yrittäjänä ennen kuin ryhtyi kasvattamaan broilereita. Tilan töissä hän on kuitenkin ollut mukana jo vuodesta 2009 asti. Virallisesti Vesa ryhtyi broilerinkasvattajaksi vuonna 2015, kun hän yhdessä Anniinan kanssa osti Alavudelta Mesimäen tilan. Vuonna 2019 Rantaloille valmistui uusi broilerihalli Ylistaroon. 

image

 

HYVINVOINTIA SEURATAAN JATKUVASTI 

”Noin kolme kertaa päivässä käydään tarkistamassa hallit ja katsomassa, että olosuhteet ovat hyvät linnuille. Tarkistamme lämpötilan, ilmanvaihdon, veden sekä ruoansaannin jokaisella käyntikerralla. Lisäksi halleihin on etähallinta, eli kamerat ja hallintatietokoneet. Niiden kautta pystymme seuraamaan ja muuttamaan olosuhteita tarpeen vaatiessa myös silloin, kun emme ole ihan lähietäisyydellä”, Anniina ja Vesa kertovat.

 

Yhteistyötä he tekevät Anniinan isän ja Antti-veljen kanssa.  ”Varsinkin hallin tyhjennyksessä ja uusien untuvikkojen tullessa saamme heiltä apua. Autamme puolin ja toisin, ja toimimme myös tarvittaessa kanavahteina toisillemme.”

 

Peltotöitä Haapalat ja Rantalat tekevät samoilla koneilla yhteistyössä. Rantalan perhetilan pelloilla viljellään vehnää, joka menee kaikki omien lintujen ruuaksi. Kasvatushalleista tuleva lanta hyödynnetään omilla sekä sopimuksen mukaan myös muiden viljelijöiden pelloilla. 

Anniina ja Vesa saavat usein kuvaviestejä muualla asuvilta ystäviltään ja tutuiltaan, jotka ovat ostaneet kaupasta Rantalan perhetilan kanaa. 

”Se tuntuu hauskalta. Kyllähän se mieltä aina lämmittää, kun näkee oman tilan nimen paketissa.” 

Tilalla on pitkä historia Atrian tuottajana. Yhteistyö on aina toiminut hyvin. 

”On hienoa olla mukana tuottamassa laadukasta kotimaista lihaa”, isäntäpari toteaa.

 
image