KATTELUKSEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Vanhat isäntäparit: Jarkko ja Elise Kattelus sekä Jarmo ja Merita Kattelus.
  • Nuoret isännät: Joonas Kattelus, Niko Kattelus ja Oskari Vuorenmaa.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1996, sitä ennen siellä toimi munittamo.
  • Kattelukset ovat erikoistuneet myös perunanviljelyyn.

Nuori polvi on ottamassa haltuunsa Lapuan Haapakoskella sijaitsevaa Katteluksen perhetilaa, jossa on kasvatettu broilereita vuodesta 1996 lähtien. Työn aloittivat veljekset Jarmo ja Jarkko Kattelus, ja pikku hiljaa viestikapula on siirtymässä Jarkon ja Jarmon kahdelle pojalle Joonas ja Niko Kattelukselle sekä kolmannelle serkulle Oskari Vuorenmaalle.

”Tarvitaan sekä isäntää että automatiikkaa"

 

VIESTIKAPULA SIIRTYMÄSSÄ KOLMELLE SERKUKSELLE

Nuori polvi on ottamassa haltuunsa Lapuan Haapakoskella sijaitsevaa Katteluksen perhetilaa, jossa on kasvatettu broilereita vuodesta 1996 lähtien. Työn aloittivat veljekset Jarmo ja Jarkko Kattelus, ja pikku hiljaa viestikapula on siirtymässä Jarkon ja Jarmon kahdelle pojalle Joonas ja Niko Kattelukselle sekä kolmannelle serkulle Oskari Vuorenmaalle. Jarmo ja Jarkko ottivat tilasta vastuun 1993. Tuttavuus kanojen kanssa oli alkanut pari vuotta aiemmin, jolloin heidän vanhempansa vaihtoivat lehmät ja siat broilerimunittamoon. Tilan työt on jaettu siten, että kanankasvatus on ollut Jarkon vastuulla, ja emännät sekä muu väki on mukana työläimmässä vaiheessa, eli aina kun kanat lähtevät teuraiksi ja valmistaudutaan uuden erän vastaanottoon. Jarkon mukaan kanojen kasvatus on tarkkaa puuhaa. ”Tarvitaan sekä isäntää että automatiikkaa. Useita kertoja päivässä käyn tarkistamassa, että kaikki pelittää. Toiset luottavat automatiikkaan ja kameravalvontaan, mutta minä luotan edelleen enemmän omaan nokkaani ja muihin aisteihin: jos porukka on äänekästä tai jos linnut käyttäytyvät oudosti, kaikki ei ole hyvin.”

image

Kasvattamoita on lämmitetty omasta metsästä tulevalla hakkeella jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Kehitystyö tilalla on jatkuvaa, mikä tarkoittaa, että uusia menetelmiä on otettu aina rohkeasti käyttöön: Kattelukset esimerkiksi ryhtyivät aikoinaan ensimmäisten joukossa suorakylvöön. Tilalla viljellään paitsi vehnää omien kanojen ruuaksi, myös perunaa, joka menee Lapuan Perunalle tärkkiperunaksi. Perunanviljelyssä Katteluksilla on jo pitkät perinteet. ”Perunalla on pieni hiilijalanjälki, sillä kasvusto sitoo hiiltä ja kuljetusmatka on lyhyt”, summaa isäntä, joka huolehtii peltojen hyvästä kunnosta viljelykasveja vaihtamalla. Kananlanta hyödynnetään omilla pelloilla. Molemmilla veljeksillä on omakotitaloissaan aurinkopaneelit, mutta kasvattamoihin ei paneeleita vielä ole hankittu.

 

KULUTTAJIEN YHTEYDENOTOT LÄMMITTÄVÄT

Kattelukset saavat vähän väliä yhteydenottoja kuluttajilta, jotka ovat ostaneet kaupasta lapualaisen perhetilan kanaa. ”Kyllä se aina sydäntä lämmittää, kun kuulee, että väki on käynyt Isossa Omenassa ostamassa meidän kanaa. Yksi kertoi, ettei muuten syö kanaa, mutta söi, kun näki meidän tilan nimen paketissa. Tapaan sanoa kuluttajille, että jo haluatte hyvää kanaa, ostakaa filettä ja tehkää siitä suikaleita.” Tilan tulevaisuus näyttää hyvältä. Serkukset suunnittelevat broilerinkasvatuksen laajentamista, ja Jarkkokin saa siirtyä vähitellen eläkkeelle Jarmo-veljen seuraksi.

image