Kuinka onnistut talvigrillauksessa?

Kuinka onnistut talvigrillauksessa?

Grilli kuumaksi ja kokkaamaan – grillaus ei ole vain kesän juttu vaan onnistuu myös talvella

Grillaus talvella onnistuu mainiosti vaikka paukkupakkasissakin. Valitse grillauspaikka säätilan mukaan ja varaa lähelle riittävästi polttoainetta. Grilliä ei välttämättä tarvitse pakata kesän jälkeen varaston perälle seuraavia aurinkoisia ja lämpimiä päiviä odottamaan, sillä sen hyödyntäminen ruoanvalmistuksessa onnistuu erinomaisesti myös talvella. Grilliä voi hyvin säilyttää ulkona talvellakin. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota grillin sijoitukseen ja hyvään suojaukseen, jotta sitä ei tarvitse kaivaa ruoanlaiton alkaessa esille lumihankien keskeltä. Sijoita grilli suojaisaan paikkaan katoksen alle ja peitä suojahupulla, joka suojaa grilliä lialta ja kosteudelta. Huppu on myös helppo vetää pois grillauksen alkaessa.

Pakkanen ja tuuli eivät ole esteenä

Ennen grillauksen aloittamista kannattaa käyttää hetki aikaa grillin toimivuuden tarkistamiseen. Jos edellisestä grillauksesta on vierähtänyt pidemmän aikaa, kannattaa puhdistaa ja öljytä arinat kevyesti ja varmistaa kaasun toimivuus. Grillin kaasupullon säilytys talvella on järkevintä tehdä sisätiloissa, jolloin se ei kylmene ja estä kaasun ulos tulemista. Kaasugrillin käyttö talvella on siis mahdollista, mutta hankalampaa kuin hiilien tai brikettien käyttäminen. Esimerkiksi kovalla pakkasella kaasun tuleminen ulos voi hyytyä, mutta muuten pakkanen ja tuuli eivät ole grillauksen esteenä. Pallogrilliä käyttäessä hankalat olosuhteet vain pidentävät ruoan kypsymisaikaa.

Varaa riittävästi kaasua ja brikettejä

Valitse sopiva grillauspaikka säätilan mukaan. Älä sijoita grilliä katoksen alle, seinän lähelle tai suljettuun tilaan palovaaran ja vaarallisten palokaasujen takia. Valitse kuitenkin tuulelta suojainen paikka, sillä tuuli vaikuttaa paljon grillin tehokkuuteen. Hiilillä tai briketeillä toimivat palogrillit ovat talvigrillauksessa paras vaihtoehto, sillä niissä riittää takuuvarmasti lämpötehoa. Aseta grilli tasaiselle ja kantavalle alustalle, jotta se ei lämmetessään kaadu tai uppoa lumihankeen. Varaa lähelle riittävästi kaasua, hiiliä tai brikettejä, sillä grilli kuluttaa kylmällä säällä enemmän polttoainetta kuin kesällä käytettäessä. Briketit ovat talvella parhaimpia, sillä niillä saa helpoiten aikaan tasaisen ja riittävän kuuman grillauslämpötilan. Brikettejä kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun valmistetaan pitkään kypsyviä raaka-aineita, jotka eivät tarvitse jatkuvaa vahtimista. Kiinnitä huomiota myös valaistukseen, jotta pimeällä grillaaminen onnistuu ilman vaaratilanteita. Grillaus tuo ruokaan aivan omanlaisensa maun, mutta talvigrillauksesta on myös selkeää hyötyä. Sillä saa vältettyä esimerkiksi käryn kotikeittiössä. Grilli on myös loistava ylimääräinen apu silloin, kun valmistettavana on useita ruokalajeja ja erilaisia kypsennysaikoja vaativia raaka-aineita.