Mitä talvella voi grillata?
Talvella grillatessa kannattaa suosia isoja ruhonosia, jotka eivät vaadi grillaajan välitöntä läsnäoloa. Kesällä hyviä ovat ohutleike ja fileelankku, talvella esimerkiksi possun niska, paistit ja kokonainen broileri. Kokonainen possun sisäfilee sekä naudan sisä- ja ulkofileet pituussuuntaan puolitettuna ovat puolestaan loistavia talvigrillauksen nopeammin valmistuvia herkkuja. Hyödynnä broilerista koivet ja siivet, sillä myös ne sopivat hyvin talvella grillissä kypsentämiseen. Hiero pintaan mausteinen rub ja kypsennä miedolla lämmöllä pitkään. Käytä ajastinta tai lämpömittaria ja muista, ettei grillin kansi ole pelkkä koriste. Muista varata reilusti aikaa, sillä ruoanvalmistus kestää kylmällä ilmalla kauemmin. Talvella kannattaa käyttää epäsuoraa grillausta isojen lihapalojen kypsennykseen. Näin lämpö ei tule suoraan lihan alta, vaan grilli toimii kuten uuni: hitaasti ja mehukkaasti kypsentäen.
Kupu kiinni ja kokkaamaan
Grilliherkkujen lisukkeet valmistuvat talvella kuin itsekseen, kun ne laittaa kypsymään ritilälle lihojen viereen. Mitä sitten tehdä grillissä ja miten? Kokoa nyytti kasviksista tai grilliin vaikka makkara-pekonipata hitaasti porisemaan. Mikäli haluat mukaan savuaromia, niin laita liotettuja savulastuja brikettien päälle hyvää makua tuomaan. Kokonaiset sipulit pekonipaloilla höystettyinä on oiva lisäke lihalle kuin lihalle. Talvella tulee pimeä nopeasti, joten ruoat kannattaa esivalmistella niin pitkälle kuin mahdollista. Varaa aikaa myös grillin esilämmitykseen, sillä se kestää talvella tuplasti kauemmin kuin kesällä. Talvella grillatessa kupu ei ole koriste, vaan se kannattaa pitää kiinni lämmönhukan välttämiseksi. Käytä myös paistolämpömittaria tai ajastinta, jonka ansiosta kupua ei tarvitse avata turhan takia. Talvigrillauksessa ei kannata myöskään unohtaa omia varusteita: lämpimät varusteet tekevät grillauksesta mukavampaa, käsiin kannattaa vetää kunnolliset ja kuumuutta kestävät grillauskintaat ja pitkät kaulaliinat kannattaa unohtaa tai sulloa takin sisään syttymisvaaran takia.
Rasvat pois ritilältä
Ruokien valmistuttua ei kannata ihan heti rynnätä ruokapöytään, sillä liha maistuu parhaimmalta pienen vetäytymisen jälkeen. Sen aikana ehtii hyvin putsata grillin ritilältä ja tasoilta suurimmat liat ja rasvat. Puhdistus kannattaa tehdä grillin ollessa vielä kuuma, jolloin lika lähtee irti vaivattomammin. Ritilät kannattaa öljytä puhdistamisen jälkeen, koska seuraavaan grillauskertaan saattaa kulua pidempi aika kuin kesäsesongissa. Anna grillin jäähtyä ja laita lopuksi päälle suojahuppu, jotta grillaamisen aloittaminen seuraavalla kerralla sujuu helpommin.