Välkommen till webbplatsen!

Kostval och kött i en mångsidig kost

På vilka grunder väljer vi kost och hur populärt är kött i Finland? Vad säger näringsrekommendationerna om kött och vad innehåller kött egentligen? Här får du reda på det!

Vad blir det för mat?

Fyra av fem finländare äter kött flera gånger i veckan och anser att kötträtter är god mat som passar både till vardags och till fest. Köttet hamnar ofta på tallriken för smakens skull, men valen påverkas även av till exempel vanor, köttets näringsvärde eller att det passar i många olika maträtter. Även om en stor del av finländarna äter kött regelbundet är konsumtionen måttlig jämfört med många andra europeiska länder. De senaste åren har det ätits mer fjäderfäkött, dvs. kyckling och kalkon, i Finland. Särskilt kyckling har blivit populärt och trendigt.

Fjäderfäkött är det populäraste köttet i Finland.

Kött ger kraft

Kött finns med bland Livsmedelsverkets näringsrekommendationer eftersom det är en enastående källa till protein och lättupptagligt järn. Köttproteiner innehåller alla aminosyror som människokroppen inte kan producera på egen hand. Över hälften av fettet i kött är hälsosamt mjukt fett. Kött innehåller även hårt fett som man ska undvika att konsumera för mycket av. Vitaminer är föreningar som är livsviktiga för kroppen. De reglerar ämnesomsättningen och bidrar till att enzymerna som spjälkar andra näringsämnen fungerar. Kött är en källa till B-vitaminer, inklusive B12 som bara finns i animaliska produkter.

Kött innehåller hälsosamt mjukt fett.

Hur mycket kött konsumerar finländarna per år?
Cirka 79,8 kg/person, vilket motsvarar cirka 40 kg/person utan ben.
Vilken vitamin får man bara i sig via animaliska produkter?
B12-vitamin. Om man inte äter kött behöver man kosttillskott för att få i sig det.
Hur mycket kött ska man äta per vecka enligt Livsmedelsverket?
Cirka 500 gram.

Livsmedelsproduktion och miljö

All livsmedelsproduktion påverkar miljön och därigenom klimatet. Klimatpåverkan varierar dock beroende på hur och var maten produceras. Det finns många anledningar att välja inhemsk produktion.

Hur påverkar livsmedelsproduktionen klimatet?

År 2018 genererades växthusgasutsläpp motsvarande totalt 56,5 miljoner koldioxidton i Finland. Energisektorn är den som står för den största andelen av växthusgasutsläppen. Där ingår till exempel trafikbränsleutsläpp och elförbrukning i hushåll och jordbruk. I matens livscykel förekommer flera faser som alla binder energi och orsakar miljöpåverkan på sitt sätt. Att till exempel slänga mat är allt annat än en ekologisk handling. Ändå kastar finländarna 120–160 miljoner kilo mat per år.

Vilket orsakar störst växthusgasutsläpp?

Borta bra men hemma bäst

Förhållandena i olika länder lämpar sig för köttproduktion i olika grad – vissa bättre, andra sämre. Matens klimatpåverkan genereras framför allt i produktionen. Växthusutsläppen i produktionen minskar i takt med att produktionstekniken och metoderna utvecklas. I Finland tar man kontinuerligt fram nya lösningar. Gällande kött är vi nästan självförsörjande: 2019 producerade vi totalt 400 miljoner kilo kött och den totala konsumtionen samma år var 427 miljoner kilo. En femtedel av köttet som konsumeras är importerat. Den finländska produktionen innehåller dock ur miljösynpunkt många goda anledningar till att välja inhemskt kött. I bilderna ovan ser du vilka de är.

Kan samma nötkreatur producera både mjölk och kött?

Vad orsakar mest utsläpp i vardagen?
Boende, trafik och måltider.
Lämpar sig gödsel från husdjur att gödsla åkrarna med?
Ja! Det förbättrar jordens sammansättning och bördighet.
Hur mycket vatten binder nötköttsproduktion?
Cirka 7 000 liter per kilo nötkött i Finland och mer än över dubbelt så mycket på andra håll i världen.

Matens väg – den finländska köttproduktionskedjan

Innan maten står på bordet eller hamnar i butikshyllan har den redan genomgått flera faser i produktionen. I Finland sysselsätter köttindustrin ett stort antal personer och lagstiftningen relaterad till produktionen är en av världens strängaste.

Den inhemska produktionskedjan

Köttproduktionen består av fyra faser: primärproduktionen består av att föda upp djuret på bondgården. Sedan sker slakt, styckning, vidareförädling och förpackning samt försäljning. Köttindustrin sysselsätter 10 000 personer i Finland. Indirekt sysselsätter köttproduktionen upp till 300 000 finländare. Genom att välja inhemska livsmedel genererar vi skatteintäkter till Finland och hjälper människor att behålla sina jobb.

Köttets ursprungsland måste meddelas skriftligen i restauranger och på förpackningar i butiker.

Produktionsdjurens välbefinnande

Lagstiftningen som påverkar köttproduktionen i Finland är en av världens strängaste. De kompetenta köttproducenterna ser till djurens välbefinnande i alla produktionsfaser. De tar fram en plan för djurens välbefinnande tillsammans med en veterinär, engagerar sig i hälsovården och uppfyller anvisningar relaterade till inköp av djur och foder. Djuren i Finland får bara antibiotika vid behov. På andra håll i världen används det för att påskynda tillväxt och förebygga sjukdomar.

Stympas kycklingarnas näbbar eller svinens knorrar i Finland?

I vilka EU-länder får produktionsdjuren minst antibiotika?
I Finland och Sverige.
Vad finns det mest av i Finland: svingårdar, kycklinggårdar eller gårdar som producerar nötkött?
Nötköttsgårdar.
Vad innebär primärproduktion?
Djurets liv på gården.

En god köttfärslimpa: så hanterar och tillagar du köttet

Dags att förflytta sig till köket! Kött är en enkel och god råvara, så länge man känner till vissa tips när man hanterar köttet. Här kommer tips för dig som vill prova recepten!

Kötthanteringens ABC

Färskt kött är gott men det blir lätt förskämt. Därför är det viktigt att sörja för kylkedjan, dvs. att köttet hela tiden hålls tillräckligt kallt. För hög temperatur gör att mikroberna förökar sig. Mikrober är bakterier, virus, mögel och jäst som finns naturligt i all mat. Om oinbjudna mikrober intar maten eller de naturliga mikroberna ökar allt för mycket kan de förstöra maten och ge den som äter maten matförgiftning.

Hur länge kan tillagat kött förvaras i frysen?

Tio recept för alla hemmakockar

Dags att börja laga mat! Här hittar du tio läckra recept för olika matlagningstillfällen. Vill du ha biffen välstekt eller medium? Vad sägs om asiatisk ramen eller provar du medvurstpizzan med fyllda kanter? Bland recepten finns även en kyckling- och couscoussallad med honung som är festbordets höjdpunkt och självklart en god köttfärslimpa. Förutom recepten finns tips om hur du steker, kryddar och använder överbliven mat. Njut av matlagningen!

Är det tryggt att lämna nötköttsbiffen rå i mitten?

      

Vad ska fläskkött ha för innertemperatur? Och kyckling?
Fläsk minst 70 grader och kyckling 75 grader.
Vad innebär Bäst före-märkningen?
Produkten kan användas efter datumet i fråga om den verkar vara i skick baserat på utseende, lukt och smak.
Hur länge får serverad mat stå i rumstemperatur?
Cirka två timmar.
Upp