Här hittar du information om inhemsk köttproduktion. Läs mer om olika teman och testa dina kunskaper!
Kostval och kött i en mångsidig kost
På vilka grunder väljer vi kost och hur populärt är kött i Finland? Vad säger näringsrekommendationerna om kött och vad innehåller kött egentligen? Här får du reda på det!
Vad blir det för mat?
Fyra av fem finländare äter kött flera gånger i veckan och anser att kötträtter är god mat som passar både till vardags och till fest. Köttet hamnar ofta på tallriken för smakens skull, men valen påverkas även av till exempel vanor, köttets näringsvärde eller att det passar i många olika maträtter. Även om en stor del av finländarna äter kött regelbundet ligger konsumtionen på det europeiska genomsnittet. De senaste åren har det ätits mer fjäderfäkött, dvs. kyckling och kalkon, i Finland. Särskilt kyckling har blivit populärt och trendigt.
Fjäderfäkött är det populäraste köttet i Finland.
Kött ger kraft
Kött finns med bland Livsmedelsverkets näringsrekommendationer eftersom det är en enastående källa till protein och lättupptagligt järn. Köttproteiner innehåller alla aminosyror som människokroppen inte kan producera på egen hand. Kött innehåller hälsosamt mjukt fett. Kött från olika djur innehåller olika mängder av det mjuka fettet. Kött innehåller även hårt fett, vilket bör undvikas i stora mängder. Vitaminer är föreningar som är livsviktiga för kroppen. De reglerar ämnesomsättningen och bidrar till att enzymerna som spjälkar andra näringsämnen fungerar. Kött är en källa till B-vitaminer, inklusive B12 som bara finns i animaliska produkter.
Kött innehåller hälsosamt mjukt fett.
Hur mycket kött konsumerade finländarna år 2021?
79,1 kg kött med ben per person. Av det är ungefär hälften ätbart när man räknar bort ben och svinn I samband med tillagningen.
Vilken vitamin får man bara i sig via animaliska produkter?
B12-vitamin. Om man inte äter kött behöver man kosttillskott för att få i sig det.
Hur mycket kött ska man äta per vecka enligt Livsmedelsverket?
Cirka 500 gram.
Livsmedelsproduktion och miljö
All livsmedelsproduktion påverkar miljön och därigenom klimatet. Klimatpåverkan varierar dock beroende på hur och var maten produceras. Det finns många anledningar att välja inhemsk produktion.
Hur påverkar livsmedelsproduktionen klimatet?
År 2020 uppgick koldioxidutsläppen i Finland till ungefär 48,3 miljoner ton. Utsläppen minskade med nio procent jämfört med året innan. Energisektorn är den som står för den största andelen av växthusgasutsläppen. Där ingår till exempel trafikbränsleutsläpp och elförbrukning i hushåll och jordbruk. I matens livscykel förekommer flera faser som alla binder energi och orsakar miljöpåverkan på sitt sätt. Att till exempel slänga mat är allt annat än en ekologisk handling. Ändå kastar finländarna 120–160 miljoner kilo mat per år.
Vilket orsakar störst växthusgasutsläpp?
Borta bra men hemma bäst
Olika länder har olika förutsättningar för köttproduktion – vissa länder har bättre förutsättningar medan andra har sämre. Matens klimatpåverkan beror främst på produktionen, och det utvecklas hela tiden nya lösningar för att minska de negativa effekterna. I Finland är vi nästan självförsörjande när det gäller kött: år 2020 producerades totalt 409,1 miljoner kilo kött i Finland, medan den totala konsumtionen samma år var 422,9 miljoner kilo. År 2020 var den inhemska konsumtionsgraden av den totala konsumtionen 82,8 %, vilket betyder att ungefär en femtedel av köttet som vi åt i Finland importerades utomlandsifrån. Det finns betydande miljöaspekter i finsk produktion. Se på bilden ovan varför det lönar sig att välja inhemskt kött!
Kan samma nötkreatur producera både mjölk och kött?
Vad orsakar mest utsläpp i vardagen?
Boende, trafik och måltider.
Lämpar sig gödsel från husdjur att gödsla åkrarna med?
Ja! Det förbättrar jordens sammansättning och bördighet.
Hur mycket vatten kräver nötköttsproduktionen?
Cirka 7 000 liter per kilo nötkött i Finland och mer än över dubbelt så mycket på andra håll i världen.
Matens väg – den finländska köttproduktionskedjan
Innan maten står på bordet eller hamnar i butikshyllan har den redan genomgått flera faser i produktionen. I Finland sysselsätter köttindustrin ett stort antal människor, och producenter som exempelvis föder upp djur kan och vill göra mer än lagen kräver.
Den inhemska produktionskedjan
Det finns fyra faser i köttproduktionen. Uppfödningen av djur på en gård är primärproduktion. Djuren slaktas sedan och köttet styckas. När köttet är styckat vidareförädlas det till olika produkter och förpackas. Till slut säljs köttet. Köttindustrin sysselsätter 10 000 personer i Finland. Indirekt sysselsätter köttproduktionen upp till 300 000 finländare. Genom att välja inhemska livsmedel genererar vi skatteintäkter till Finland och hjälper människor att behålla sina jobb.
Köttets ursprungsland måste meddelas skriftligen i restauranger och på förpackningar i butiker.
Produktionsdjurens välbefinnande
Lagstiftningen som påverkar köttproduktionen i Finland är en av världens strängaste. I Finland tar professionella köttproducenter hand om sina djurs välbefinnande i alla produktionsfaser. De upprättar instruktioner beträffande - -. Producenterna kan och vill göra mer än vad som krävs enligt lagen. Antibiotika antibiotika vid behov. På andra håll i världen används det för att påskynda tillväxt och förebygga sjukdomar.
Stympas kycklingarnas näbbar eller svinens knorrar i Finland?
I vilka EU-länder får produktionsdjuren minst antibiotika?
Island, Norge, Sverige och Finland
Vad finns det mest av i Finland: svingårdar, kycklinggårdar eller gårdar som producerar nötkött?
Nötköttsgårdar.
Vad innebär primärproduktion?
Djurets liv på gården.
En god köttfärslimpa: så hanterar och tillagar du köttet
Dags att förflytta sig till köket! Kött är en enkel och god råvara, så länge man känner till vissa tips när man hanterar köttet. Här kommer tips för dig som vill prova recepten!
Kötthanteringens ABC
Färskt kött är gott men det blir lätt förskämt. Därför är det viktigt att sörja för kylkedjan, dvs. att köttet hela tiden hålls tillräckligt kallt. För hög temperatur gör att mikroberna förökar sig. Mikrober är bakterier, virus, mögel och jäst som finns naturligt i all mat. Om oinbjudna mikrober intar maten eller de naturliga mikroberna ökar allt för mycket kan de förstöra maten och ge den som äter maten matförgiftning.
Hur länge kan tillagat kött förvaras i frysen?
Tio recept för alla hemmakockar
Dags att börja laga mat! Här hittar du tio läckra recept för olika matlagningstillfällen. Vill du ha biffen välstekt eller medium? Vad sägs om asiatisk ramen eller provar du medvurstpizzan med fyllda kanter? Bland recepten finns även en kyckling- och couscoussallad med honung som är festbordets höjdpunkt och självklart en god köttfärslimpa. Förutom recepten finns tips om hur du steker, kryddar och använder överbliven mat. Njut av matlagningen!
Är det tryggt att lämna nötköttsbiffen rå i mitten?
Vad ska fläskkött ha för innertemperatur? Och kyckling?
Fläsk minst 70 grader och kyckling 75 grader.
Vad innebär Bäst före-märkningen?
Produkten kan användas efter datumet i fråga om den verkar vara i skick baserat på utseende, lukt och smak.
Hur länge får serverad mat stå i rumstemperatur?
Cirka två timmar.
Tre videor till undervisningspaketet
Du kan också titta på dessa korta videor som beskriver köttets roll på tallriken, köttets resa till tallriken samt hållbar köttproduktion.