Tommi Tuomisen suolamaksa

50 min työaika
Tommi Tuomisen suolamaksa
50 min työaika

Joululiven vieraana nähtiin myös keittiömestari, ravintoloitsija ja Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtaja Tommi Tuominen. Tommi jakoi katsojille todellisen perinneruoan, suolamaksan reseptin.

Suolamaksan mausteinen liemi tuo siihen jouluista vivahdetta. Tommi vinkkasi, että suolamaksa on siitäkin huipputuote, että sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua, ja se oikeastaan vain paranee saadessaan maustua liemessään kaikessa rauhassa muutaman päivän ajan. Suolamaksa maistuu paitsi sellaisenaan leivän päällä, myös mausteena esimerkiksi maksamoussen tai kotijuuston päällä hienona raasteena.

Raaka-aineet

1 kg naudan maksaa puhdistettuna ja paloiteltuna 4 osaan.

2 1/2 litraa vettä

10 laakerinlehteä

15 maustepippuria

10 mustapippuria

10 valkopippuria

4 oksaa timjamia

4 oksaa rosmariinia

1 1/2 dl karkeaa merisuolaa

Paahdetut sipulit

10 kpl pikkusipuleita

1 dl pikkelilientä

öljyä ja voita

suolaa

vettä

Tarjoiluun

leipää

tuorejuustoa

tuoreita yrttejä

Ohje

Kiehauta vesi, lisää maksa ja mausteet suolaa lukuun ottamatta. Keitä noin 35 minuuttia, kuorien välillä sakkaa pinnalta.

Siivilöi liemi toiseen astiaan ja lisää suola sekoittaen liemen joukkoon. Laita maksa takaisin liemeen ja anna jäähtyä liemessä yön yli. Kun pidät huolen, että maksa on kokonaan liemen pinnan alla, se säilyy liemessä ainakin viikon, eli voit tehdä hyvissä ajoin ennen käyttöä.

Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi niin että ne jäävät kannasta kiinni. Laita tilkka öljyä pannuun ja sipulit leikkauspinta palaspäin. Paahda sipuleita hetki ja lisää tilkka vettä. Kun vesi on haihtunut, lisää taas tilkka vettä lisää. Jatka kypsennystä veden kanssa, kunnes sipuli ovat hieman kypsentyneet. Haihduta sitten vesi pois ja lisää pikkeliliemi pannuun. Paahda vielä kunnes liemi on haihtunut. Lisää nokare voita ja paahda vielä kunnes sipuleissa on kaunis paahteinen pinta. Käännä sipulit ja mausta suolalla.

Grillaa tai paahda siivu hyvää leipää. Voitele leipä paksulti tuorejuustolla, lisää paahdetut sipulit ja raasta tai siivuta suolamaksaa pinnalle maun mukaan. Koristele tuoreilla yrteillä.