Kohti vähempää roskanmäärää

Miksi porkkanat kuoritaan kotikeittiössä lähes poikkeuksetta, vaikka monen lapsuusmuistojen herkullisimmat porkkanat ovat niitä, jotka maasta noston jälkeen vain pestiin kaivovedellä? Miksi kuorettomana keitettyä lounasperunaa pidetään vetisenä ja mauttomana, ja kuorellinen peruna maistuu oikealta perunalta? Miksi retiisin ja muiden kasvisten naatit heitetään pois ja samaan aikaan kotiin kannetaan ruukku- ja rasiakaupalla pikkusalaatteja ja muita vihreitä?

Zero Waste -henkinen ajattelu liittyy kiertotalousajatteluun, jossa pyritään hyödyntämään tuotteet mahdollisimman tehokkaasti. Keskeistä on miettiä miten ruoan käsittely ei kasvattaisi biojätteen määrää, sekä antaa ruoan tähteille jatkokäyttöä.

Kiertotalousajattelu on läsnä myös eläinten ruokinnassa Atrian sopimustiloilla. Monia elintarvikkeiden valmistuksessa syntyviä sivutuotteita hyödynnetään eläinten ruokinnassa. Esimerkiksi oluenvalmistuksessa syntyvää mäskiä ja leipomoiden ylimääräisiä leipiä käytetään täydentämään nautojen pääasiassa nurmesta koostuvaa ruokavaliota.

Helppoja vinkkejä kiertotalousajatteluun kotona

Kotikeittiössä moni jatkokäyttöön soveltuva lentää biojäteroskikseen vain vanhasta tottumuksesta. Tiesitkö, että voit kipata kahvinpurut yrteille tai kasvimaalle parantamaan maata? Tai että yrttien varret, juuresten naatit ja salaattien uloimmat lehdet soveltuvat yrttitahnoihin tai mehustamiseen?  Lihan kalvot, nahat ja luut kannattaa hyödyntää lihaliemiin, ja kalat kannattaa kypsentää kokonaisina, jolloin kala säilyy mehukkaampana ja maukkaampana ja puhdistushävikki on pienempi.

Yleisesti voisi kai sanoa, että kiertotalous ja nollahävikkiajattelu on hieno nykyilmiö, jota isoisämme- ja äitimme pitivät vain maalaisjärkenä, ollaan siis maalaisjärkeviä.

Pienen hävikin kesämenu

Muutakin kuin biojätettä

Suuri osa Zero Waste -ajattelumallia on tietysti myös muun kuin biohajoavan jätteen kertymisen rajoittaminen.

Arjessa jätettä syntyy lähes huomaamatta. Kiireisen työpäivän keskellä tulee nauttineeksi salaatin, josta niin rasia kuin aterimet lentävät ruokailun jälkeen roskiin. Kaupassa kukin vihannes- ja hedelmälajike tulee sujautettua omaan pussiinsa.

Jätteen määrää on kuitenkin helppo vähentää pienillä muutoksilla. Kun suuntaat ruokaostoksille, huolehdi, että mukanasi on tarvittava määrä kasseja jotta vältyt muovikassien ostamiselta. Ota mukaasi myös pienempiä kangaspussukoita hevi-osastoa varten - tai pakkaa ainakin useampi lajike samaan pussiin ja suosi biohajoavia tai paperisia pusseja. Kieltäydy kassalla pienestä pussista pakasteille. Kieltäydy myös ilmaisjakelusta lisäämällä sen kieltävä kyltti postiluukkuusi. Suosi kestäviä ja pestäviä, esimerkiksi puuvillasta tai bambusta valmistettavia pöytäpyyhkeitä kertakäyttöisten sienipyyhkeiden sijaan. Vähennä kelmun ja muovipussien käyttöä kotikeittiössä suosimalla esimerkiksi lasirasioita ruoan säilytyksessä ja eväiden kuljettamisessa.

Ja se roska mitä syntyy, kierrätä se asianmukaisesti. Näin olet jo pitkällä!