Red Rub picanhaa ja timjamikastiketta

Erityisesti Etelä-Amerikassa huippusuosittu grilliliha picanha saa tässä reseptissä herkullisen mausteisen pinnan savupaprikasta ja chilistä tehdystä kuivamausteseoksesta.
Täyteläisen emulsiokastikkeen maustavat timjami ja sitruuna, ja lisäkkeenä maistuvat vaikkapa maalaislohkoperunat tai grillatut kasvikset.
Raaka-aineet
1 pkt Picanha
Smoky Red Rub
1 tl paprikarouhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilihiutaletta
1/2 tl savupaprikajauhe
1/2 tl mustapippurirouhe
1 tl paahdettuja sipulihiutaleita
1/2 tl jauhettua korianteri
1 tl valkosipulihiutaletta
2 rkl sormisuolaa
Timjamikastike:
Reduktioliemi:
2 salottisipulia
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl valkoviiniä
4 kpl tuoreen timjamin oksaa
hieman valkopippuria myllystä
Voikastike liemestä:
4 kpl kananmunan keltuaista
4 rkl reduktiolientä
200 g voita kuutioina
1 rkl sitruunan mehua
Tarjoiluun esimerkiksi lohkoperunoita tai grillikasviksia
Ohje
Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen sen valmistamista.
Lihan temperoituessa on hyvää aikaa keittää valmiiksi kastikkeen reduktioliemi. Pilko salottisipuli hienoksi. Lisää etikka, viini ja timjamikattilaan. Pyöräytä myllystä hieman valkopippuria ja anna liemen kiehua reilusti, kunnes se on haihtunut puoleen. Siivilöi liemi.
Sekoita rubin ainekset keskenään ja painele picanhan pintaan tasainen maustekerros. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paahda maustesekoitus picanhan pintaan kuivalla pannulla. Laita sisälämpömittari lihan keskikohtaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes picanhan sisälämpötila on 55 astetta. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää picanhan grillissä, jolloin pannulla paistamista ei tarvita, vaan voit aloittaa kypsentämisen kovalla, suoralla lämmöllä, ja kypsentää lihan sitten loppuun miedommassa, epäsuorassa lämmössä. Anna lihan vetäytyä folion alla ennen tarjoilua.
Pilko voi pieniksi kuutioiksi. Mittaa kulhoon reduktioliemi ja keltuaiset. Kuumenna varoen vesihauteessa vispilällä koko ajan sekoittaen. Kun seos alkavat saostua ota kulho pois vesihauteesta ja sekoita voikuutiot keltuaismassaan yksi kerrallaan sauvasekoittimella tai vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi sitruunanmehu.
Leikkaa picanhasta ohuita viipaleita poikkisyin. Tarjoile picanha ja kastike esimerkiksi maalaislohkoperunoiden tai grillattujen kasvisten kanssa.