Joulukinkun tarkka paisto-ohje
30
Henkeä

Joulukinkun tarkka paisto-ohje

Raaka-aineet

Kinkkuvaihtoehdot:

1 kpl Atria Viljaporsaan Luuton Juhlakinkku Tuore n5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Luuton Juhlakinkku Pakaste n5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Joulukinkku Tuore n10,5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Joulukinkku Pakaste n10,5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Juhlakinkku Tuore n7kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Juhlakinkku Pakaste n7kg

1 kpl Atria Perhetilan Viljaporsaan Juhlakinkku Pakaste n7kg

1 kpl Atria Perhetilan Viljaporsaan Luuton Juhlakinkku Pakaste n5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Kinkkurulla Nahaton Tuore n2,5kg

1 kpl Atria Viljaporsaan Kinkkurulla Nahaton Pakaste n2,5kg

Näin se hoituu

Pakastettu kinkun kannattaa sulattaa jääkaapissa. Muista, että sulaessaan kinkku valuttaa nestettä.

Sulaminen kestää kinkun koosta riippuen 2-5 vuorokautta.

Kinkun koko Sulamisaika
Pieni, 2-3 kg 2 vrk
Keskikokoinen 3-6 kg 3 vrk
iso 8-12 kg 5 vrk

Paistaminen:

Jääkaapissa sulatettuun ja tuoresuolattuun kinkkuun pätee samat paisto-ohjeet.

Nosta kinkku huoneenlämpöön vähintään 10 tuntia ennen paistamista.

Poista kinkusta pakkausmuovi, huuhtele sen pinta viileällä vedellä ja kuivaa pinta. Laita kinkku uuniritilän päälle rasvapuoli ylöspäin. Aseta ritilä ja kinkku lavuaarin tai astian päälle, koska kinkusta saattaa valua nestettä.

Aseta paistomittari huuhdellun kinkun paksuimpaan kohtaa. Älä työnnä mittaria kuitenkaan kiinni mahdolliseen luuhun, koska se vääristää mittarilukemaa. Varmista, että mittari toimii. Mittarin toimivuuden voi testata esimerkiksi laittamalla mittarin piikin kuumaan veteen. Kinkku on valmis paistettavaksi, kun sen sisälämpötila on vähintään + 10 astetta.

Aseta kinkku uuniin siten, että paksumpi-/ lihaisampi puoli osoittaa uunin perälle ja mahdollinen potka osoittaa kohti uuninluukkua. Varmista myös, että kinkun paistomittari näkyy uunin ikkunasta, jotta uunin luukkua ei tarvitse availla turhaan kesken paistamisen.

Nosta kinkku uuniin ritilän päällä ja aseta ritilän alle uunipelti, jossa on tilkka vettä. Vesi pitää uunin kosteana. Varaa myös tarpeeksi korkeareunainen uunipelti, ettei kinkusta valuva rasva ja neste sotke uunia.

Paista kinkkua ensimmäisen puoli tuntia 200 asteessa, että kinkun kypsyminen pääsee reippaasti vauhtiin. Laske uunin lämpötila sitten 100-125 asteeseen. Matalammassa lämpötilassa kinkusta tulee mehevämpi.

Paista kinkkua kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. 72 asteinen kinkku on kypsä ja mehevä. Mikäli pidät hieman kypsemmästä ja kuivemmasta kinkusta paista kinkkua kauemmin, aina 80 asteeseen saakka. Muista että kinkun sisälämpötila nousee vielä pari astetta paistamisen jälkeenkin. Aikaa kinkun paistamiseen kannattaa varata 60-80 minuuttia per kilo.

Anna paistetun kinkun levätä ainakin tunnin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko kinkusta.

Näillä Atria-tuotteilla onnistut

Reseptit ja vinkit