Joulukinkku, karamelliperunat
4
Henkeä

Joulukinkku, karamelliperunat

Raaka-aineet

KARAMELLIPERUNAT:

1 kg pieniä perunoita

150 g taloussokeria

90 g voita kuutioituna

1 Atria Viljaporsaan Luuton Juhlakinkku Pakaste n5kg

PUNAJUURISALAATTI:

7 dl säilöttyjä punajuuria

1 Granny Smith omena

1 pieni punasipuli

75 g Creme Fraiche

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Näin se hoituu

Karamelliperunat:
1. Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Kuori ne ja anna jäähtyä kokonaan. Voit tehdä tämän jo vaikkapa päivää ennen.
2. Sulata sokeri miedolla lämmöllä suuressa pinnoitetussa paistinpannussa. Vältä sekoittelua. Anna sokerin sulaa ja muuttua kauniin kullanruskeaksi. Lisää sen jälkeen pannulle kuutioitu voi ja sekoita kunnes voi on sulanut joukkoon. Anna seoksen kiehua hetki ja muuttua karamellimaiseksi.
3. Lisää perunat varoen pannulle ja kääntele niitä seoksessa. Anna perunoiden kiehua matalalla lämmöllä n. 35 minuuttia, aina välillä käännellen.

Joulukinkun valmistus:
Mehukkain kinkku saadaan, kun kinkku sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmässä. Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon
kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman. Ennen kinkun paistamista se otetaan huoneenlämpöön. Kinkku kannattaa ottaa huoneenlämpöön vähintään 10 tuntia ennen paistamista. Poista kinkusta pakkausmuovi, huuhtele sen pinta vedellä ja kuivaa pinta talouspaperilla. Laita kinkku uuniritilän päälle rasvapuoli ylöspäin
Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos valmistat luullista kinkkua, älä työnnä mittaria kuitenkaan kiinni luuhun, koska se vääristää lukemaa. Kinkun sisälämpötilan on oltava vähintään +10 astetta, silloin se on valmis paistettavaksi. Nosta kinkku uuniin ritilän päälle ja aseta ritilän alle korkeareunainen uunipelti, jossa on hiukan vettä. Vesi pitää uunin kosteana. Aseta kinkku uuniin siten, että paksumpi puoli osoittaa uunin perälle. Kinkun paistomittarin on hyvä näkyä uunin ikkunasta, jotta vältytään turhalta uunin availulta kesken paistamisen. Paista kinkkua ensimmäinen puoli tuntia 200 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 100-125 asteeseen. Paista kinkkua kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. Kinkun paistamiseen voi varata aikaa noin 60-80 minuuttia per kilo. 72 asteinen kinkku on kypsä ja mehevä. Mikäli tahdot kinkkusi kypsempänä ja kuivempana, paista kinkkua kunnes sisälämpötila nousee aina 80 asteeseen. Muista että kinkun sisälämpötila nousee pari astetta vielä paistamisen jälkeenkin. Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että paistomittaria poistettaessa siitä valuva neste on kirkasta.
Jos neste on punertavaa, kinkku on vielä raaka. Anna paistetun kinkun levätä ainakin tunnin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko kinkusta.

Joulukinkun griljeeraus eli kuorrutus:
Vatkaa yhteen sinappi, keltuaiset ja sokeri. Sivele kinkun pintaan ja ripottele sen jälkeen pintaan korppujauhot. Nosta kinkku uuniin ja paista 225 asteessa n. 7 minuuttia tai kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Punajuurisalaatti:
Raasta punajuuret, omena ja punasipuli karkeaksi raasteeksi. Yhdistä kulhossa raasteet ja Creme Fraiche ja sekoita huolellisesti. Mausta. Nosta jääkaappiin ja anna makujen teytyä mielellään pari tuntia ennen tarjoilua.

Näillä Atria-tuotteilla onnistut

Reseptit ja vinkit

Vinkki