Jauhelihaperunasoselaatikko
4
Henkeä
90 min

Jauhelihaperunasoselaatikko

Raaka-aineet

2 kpl luomukeltasipulia

1,2 kg jauhoisia luomuperunoita

400 g naudan luomujauhelihaa (12 %)

suolaa

jauhettua luomuvalkopippuria

4 dl luomumaitoa

50 g voita

4 rkl rypsiöljyä

korppujauhoja

Näin se hoituu

Tämä jauhelihaperunasoselaatikkoresepti on filosofian tohtori, keittiömestari Jaakko Nuutilan käsialaa, ja se on peräisin vuonna 2017 ilmestyneestä Atrian Jauhelihakirjasta. Jaakko toimi Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtajana vuosina 2004–2009. Jaakko kutsuu laatikkoa nimellä putkari, ja se on kuulunut hänen lempiruokiinsa jo kansakouluajoista lähtien. Putkari on edullinen valmistaa, ja Jaakko kokkaa sitä edelleen usein kotikeittiössään. Luomu on lähellä Jaakon sydäntä ja niimpä hän on valinnut myös tähän reseptiin enimmäkseen luomu-laatuisia raaka-aineita.

Rakkaalla lapsella on usein monta nimeä. Ainakin Keski-Suomessa vastaava jauhelihaperunalaatikko tunnetaan nimellä näppylämuusi.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori perunat ja laita ne kiehumaan. Ruskista sipulit ja jauheliha ja mausta. Kun perunat ovat täysin kypsiä, kaada vesi pois, sekoita perunat soseeksi kuumennetun maidon ja voin (25 g) kanssa. Mausta perunasose suolalla. Levitä puolet soseesta voideltuun uunivuokaan ja levitä jauhelihaseos soseen päälle. Levitä päälle loput perunasoseesta. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele lusikalla kuvio soseen pinnalle. Laita loput voista nokareina päälle. Kypsennä noin tunti 175-asteisessa
uunissa. Tarjoa etikkapunajuurten kera.

Reseptit ja vinkit

Vinkki