Beef Wellington

1 h 30 min kokonaisaika
4
Beef Wellington
1 h 30 min kokonaisaika
4

Beef Wellington on todellinen klassikko, joka on ollut kautta aikojen vakioruokalaji myös erilaisissa kokkausohjelmissa. Rapea taikinakuori joka on varmasti läpikypsä, ja juuri sopivan kypsyyden saavuttanut naudan sisäfilee on todellinen taidonnäyte ja juhla-ateria viimeisen päälle.

Beef Wellingtonin kylkeen sopii mainiosti punaviinikastike ja vaikkapa hasselbackan perunat.

 

Raaka-aineet

800 g Atria Takuumurea Naturell Naudan Sisäfilee n1,1kg

2 rkl rypsiöljyä

1 pkt Atria Ohuen Ohut Ylikypsä Saunapalvikinkku 300g

Duxelles-täyte

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rasia suolasienikuutioita

1 rkl voita

1 rkl rypsiöljyä

2 timjaminoksaa

1 dl valkoviiniä

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Lisäksi:

1 pkt iso lehtitaikinalevy

1 kananmuna

Ohje

Ota filee huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Puhdista fileestä kalvot ja leikkaa fileen kapeat päät pois, käytä Wellingtoniin fileen paksuinta keskiosaa. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Valmista duxelles täyte: Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Huuhtele ja valuta suolasienet, purista neste pois sienistä mahdollisimman hyvin.

Sulata paistinpannussa voi, lisää öljy ja timjaminoksat. Kun voi vaahtoaa lisää sipulit ja kuullota noin 3 minuuttia, tai kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää sienikuutiot. Paista seosta viisi minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää valkoviini. Hauduta kunnes viini on haihtunut ja sienitäyte on mehevä, mutta ei valuta nestettä. Mausta sienimassa suolalla ja pippurilla.

Paista fileeseen kaunis väri ja siirrä sivuun. Lado saunapalvikinkut kelmun päälle hieman limittäin mattomaiseksi levyksi. Levitä sienitäyte palvikinkkujen päälle ja nosta filee sienitäytteen päälle. Kääri kelmua apuna käyttäen filee palvikinkkujen ja sienimassan sisään. Kiristä rulla tiukaksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Levitä lehtitaikina jauhotetulle pöydälle ja kauli noin 3 mm paksuiseksi. Jos taikina lämpenee liikaa ja tuntuu tarttuvan pöytään kääri se ”kääretortuksi” leivinpaperia apuna käyttäen ja laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Ota filee pois kelmusta ja aseta lehtitaikinan päälle. Kastele lehtitaikinan reunat vedellä ja kääräise fileerulla varovasti taikinan sisään. Painele saumat hyvin kiinni ja laita uunipellille niin, että sauma jää alaspäin. Halutessasi voit muotoilla taikinasta koristeita Wellintonin päälle, tai ripotella pinnalle esimerkiksi seesamin- tai auringonkukan siemeniä. Voitele Wellington kananmunalla ja paista 180-asteisessa uunissa lihalämpömittaria käyttäen, kunnes fileen sisälämpötila on 53 astetta.
Ota filee uunista ja jätä pöydälle vetäytymään 15 minuutiksi.

Tarjoile hyvän punaviinikastikkeen, ja perunoiden kera makusi mukaan.

Vinkki: Jos sienimassa tuntuu liian irtonaiselta, murenna sekaan yksi viipale tuoretta paahtoleipää ja survo täyte tasaisemmaksi sauvasekoittimella.

Näillä Atria-tuotteilla onnistut