Katso tästä Pihvikoulun 7. kurssi videona.

Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Millaisia eri vaihtoehtoja on pihvin makuelämyksen viimeistelyyn? Miten valmistaa oikeanlaisia kastikkeita ja maustevoita?
7. kurssi – Kastikkeet ja maustevoit

Kastikkeet kruunaavat hyvän pihviannoksen, se pitää paikkansa, mutta kastike voi olla hyvinkin monimuotoinen. Mikäli valmistat vaikkapa vähämarmorisen ulkofileepihvin, on kermakastike on perusteltu valinta. Kastikkeen rasvaisuus tuo makutasapainoa vähärasvaisemmalle pihville. Samanlaisen täyteläisyyden grillattu ulkofileepihvi saa maustevoista, jota voi maustaa pippureilla, yrteillä ja vaikka makukastikkeilla. Muista että hyvä maustevoi ei ole koskaan juuri pakastimesta otettu kiekko, sillä pihvi on syöty ennen kuin kiekko on ruokaa maustanut. Anna maustevoin aina pehmetä kunnolla ennen tarjoilua. Mikäli pihvin maustamiseen käytetään kuivamaustesekoituksia, niin samaa sekoitusta voi yhdistää voihin tai kastikkeisiin - ei lisätä makuja, vaan vahvistetaan jo olemassa olevia.

Rasvaisemmat pihvit eivät kaipaa kermaa tai voita, vaan niille parhaita kastikkeita ovat tummat viinipohjaiset kastikkeet, oliiviöljy tai vaikka puristettu sitruunamehu. Happo tekee lihasta suutuntumana kevyempää, ja samalla edullinenkin viini maistuu huomattavasti paremmalta.

Kastikkeen voi myös korvata mehukkailla lisäkkeillä, esimerkiksi juurespyreellä, sienimuhennoksella tai kermamuhennetuilla juureksilla. Nykyään kastikkeissa käytetään aika vähän vehnäjauhoja ja suurustaminen voi tapahtua esimerkiksi maissijauhoilla tai lopussa voita joukkoon lisäämällä.

Kaikki kastikkeet kannattaa surauttaa sauvasekoittimella juuri ennen tarjoilua, jotta kastikkeet ovat kuohkeita ja niiden pintaan ei muodostu kalvoa. Kiva tapa on laittaa kastike tarjolle erilliseen kannuun josta jokainen voi itse annostella haluamansa määrän. Näin kastike pysyy myös paremmin kuumana.

 

Rasvaiset pihvit eivät kaipaa kermaa tai rasvaa, vaan niille parhaita kastikkeita ovat tummat viinipohjaiset kastikkeet, oliiviöljy tai vaikka puristettu sitruunamehu.

Älä tarjoile maustevoita suoraan jääkaapista äläkä varsinkaan pakastimesta, vaan pehmennä se aina ennen tarjoilua.