Katso tästä Pihvikoulun 2. kurssi videona.

Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Miksi muotoilu kannattaa? Mitä muotoilu tarkoittaa? Milloin pihvi kannattaa nuijia?
2. kurssi – Pihvin muotoilu

Pihvin muotoilulla on vaikutusta paitsi ulkonäköön, myös paistotulokseen. Tasapaksu pihvi kypsyy tasaisesti.  Muotoilulla saadaan myös visuaalista lisäarvoa annokseen ja taataan jokaiselle ruokailijalle samannäköinen ja -paksuinen pihvi. Muodot tehdään pääsääntöisesti niin, että leikkeiden muodot ovat soikeita ja pihvien pyöreitä (sisäfilee) tai suorakaiteita (ulkofilee). Pihvin muotoilu tulee aina tehdä hygieenisillä välineillä, jotta liha säilyy mahdollisimman hyvin. Pihvit kannattaa muotoilla vasta juuri ennen ruoaksi valmistamista.

Pihviä voidaan myös lisämureuttaa nuijimalla. Nuijimisen myötä lihan solukko rikkoutuu ja näin lihasta tulee mureampaa. Nuijimisessa kannattaa käyttää sileitä nuijia, jolloin pinta pysyy tasaisena ja näin varmistetaan tasainen paistotulos. Sisäfileepihvejä ei tarvitse muuta kuin painaa sormin, mutta ulkofileen kohdalla kannattaa käyttää lihanuijaa.

Mikäli pihvi nuijitaan leikkeeksi, aloitetaan nuijiminen reunoilta ja sen jälkeen siirrytään kohti keskustaa. Tällä tavalla saavutetaan tasainen muoto valmiille leikkeelle. Nuijiminen kannattaa aina tehdä muovikelmun avulla, sillä näin liha pysyy mehukkaana eikä tartu kiinni nuijaan tai leikkuulautaan.

Mikäli pihvistä halutaan tehdä leike, aloitetaan nuijiminen reunoilta ja sen jälkeen siirrytään kohti keskustaa. Näin saadaan aikaiseksi tasainen muoto valmiille leikkeelle.

Nuijiminen kannattaa aina tehdä muovikelmun avulla. Näin liha pysyy mehukkaana eikä tartu kiinni nuijaan tai leikkuulautaan.