MasterChef 2020 -resepti: Kozeenin Savulintu

Kozeenin Savulintu oli Yksi MasterChef 2020 avausjakson kehutuimmista annoksista. Sikke jopa kehui kanan olleen mureinta koskaan maistamaansa.

Annoksessa maistuu savu niin kanan rintafileessä kuin kastikkeessakin. Kauniin annoksen viimeistelevät syötävät kukat, joita Kozeen kutsuu tavaramerkikseen.

 

Savukana

2 kanan rintafileetä
100 g heinää

Laita teräksiseen astiaan heinää, ja aseta kanan rintafileet ritilälle heinien yläpuolelle. Sytytä heinät ja savusta rintafileitä heinällä ritilän päällä noin 30 minuuttia. Kypsennä rintafileitä ennen tarjoilua 180-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 75 astetta. 

Grillattu sipuli

2 sipulia
0,5 dl kanalientä
sormisuolaa

Leikkaa sipulista noin 2 cm paksuja siivuja. Hauduta sipuliviipaleet kypsäksi kanaliemessä pannulla. Grillaa kypsät sipulit kaasupolttimella ennen tarjoilua.
Mausta sormisuolalla.

Karamellisoitu sipulipyree

4 isoa sipulia
100 g voita
1 dl kanalientä

Valmista karamellisoitu sipulipyre. Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja paista kattilassa kovalla lämmöllä sekoittaen, kunnes sipulit ovat kullanruskeita. Lisää kattilaan kanaliemi ja hauduta noin 5 minuuttia. Kaada pehmeät sipulit ja kanaliemi blenderiin. Lisää voi, ja aja seos blenderillä pyreeksi.

Savustettu kanakastike

250 g voita isoina paloina
heinää
2 dl kanalientä
1 sitruuna

Valmista savustettu kanakastike. Savusta voi heinällä savupyssyn avulla esim. kattilassa tai metallisessa astiassa. Aseta astian päälle kelmu tiiviisti, jotta savu pysyy astiassa. Lämmitä kanaliemi. Lisää kuutioidut voit vähitellen kanaliemeen ja sekoita koko ajan sauvasekoittimella, kunnes liemi on muuttunut kuohkeaksi kastikkeeksi. Grillaa kuorimaveitsellä kuoritut sitruunan kuoret. Uuta grillattuja sitruunan kuoria kastikkeessa noin 5 minuuttia. Siivilöi kastike ja mausta sitruunanmehulla.

Koristeluun:

syötäviä kukkia

Leikkaa kanan rintafileet pitkittäin kahteen osaan. Kokoa annos ja koristele syötävillä kukilla, esimerkiksi sarviorvokeilla, samettikukilla ja pensaskrassilla.