Rannan tila
Rannan tila
Rannan tila

Possutilat

Rannan tila

Tietoa tilasta

  • Omistaja Tomi Ranta, isäntä viidennessä polvessa
  • Sukupolvenvaihdos tehty 2006
  • Tilalla yhteensä 1500 sikaa
  • Tomi on osakkaana myös yhtiössä, joka omistaa Pekonilan tilan

"Alkuperän kertominen on tervetullut asia"

Rannan tila Huittisissa on kohtuullisen kokoinen sikatila. Tilan isäntä Tomi on ollut kymmenen vuotta muualla töissä ja nauttii nykyisestä yrittämisen vapaudestaan. ”Jota ei toisaalta ole”, Tomi naurahtaa.

Tilallisen työpäivä alkaa aamukuudelta ja jatkuu iltaan saakka. Keskivaiheilla päivää ennättää tehdä töitä sikalan ulkopuolella – remontti- tai peltopuolella. Automaatio helpottaa nykyajan sikalassa esimerkiksi ruokintaa, mutta kaikkea se ei sentään hoida. Ihmissilmää tarvitaan vielä muun muassa mahdollisten ongelmien havaitsemiseen.

Eläinten hyvinvointi Rannan tilalla tarkoittaa perusasioista huolehtimista. Niillä pääsee jo pitkälle. Kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän Sikavan eläinlääkärikin käy Atrian sopimustuotantotiloilla kahden kuukauden välein tarkistuskäynneillä.
”Vaikka suomalaisen sianlihan ketju tuottajalta kuluttajan ruokapöytään on lyhyt, minusta lihan alkuperän kertominen on hyvä asia. Se lisää ihmisten tietoutta. Ruuan tuottaminen ei kuitenkaan ole enää samanlaista kuin suomifilmeissä 1950-luvulla.”

Vaikka Suomi ja muut Euroopan maat ovat samaa EU:ta, kansalliset lainsäädännöt muokkaavat paljon muun muassa sianlihantuotantoa. Esimerkiksi lääkkeiden käyttö ja yleinen valvonta on Suomessa muita maita tiukempaa. Suomalaisella sialla on myös enemmän elintilaa verrattuna eurooppalaisiin elintovereihinsa.
”Ja tilakoko. Vaikka en vertailusta pidäkään, mutta olen päässyt käymään ulkomaisilla sikatiloilla ja sen perusteella meidän suomalaiset sikatilat eivät kyllä ole vielä mitään”, Tomi tietää.

Hän on mukana myös 2010 perustetussa osakeyhtiössä, joka isännöi Huittisissa 3000 sian Pekonilan tilaa. Toinen osakas on Tomin lapsuudenystävä Juha Savela, joka on omalla tilallaan erikoistunut viljanviljelyyn.

Hae Atrian Tiloja